ÚJ

Egyre többen szenvednek arthritisben

ATLANTA, USA - Felejtse el a technológiát a tőzsdén, az igazán bombabiztos beruházás az ibuprofen. Jelenleg több mint 43 millió amerikai szenved arthritisben, jelenti a Centers for Disease Control and Prevention, és közel 8 millió - a lakosság majdnem 3 százaléka - akkora fájdalmakkal küszködik, hogy nem képes tovább folytatni addigi tevékenységét.


Ízületi kopás: biztos, hogy a korral jár?

Az utóbbi években a csontritkulás állt a figyelem előterében, és háttérbe szorult egy olyan kórkép, mint az ízületi kopás. Az arthrosis, mely az 50 év feletti lakosság több mint 90 százalékánál okoz panaszt, tünetet. Fontos ennek a kórképnek az ismerete, egyrészt azért, mert hazánkban több százezren szenvednek ebben a betegségben - rokkantságot okozó kórkép -, másrészt az utóbbi években már nemcsak tüneti, hanem oki terápiás lehetőség is rendelkezésre áll.


Ízületi protézisek és a fogorvosi kezelés

Azok, akiknek ízületi protézisük van, a szokásosnál is jobban kell tartaniuk a fogorvostól.


Korai kopások

Kevesen tudják: a reuma több mint százféle betegséget foglal magába. Ide tartoznak a gyulladással járó betegségek, a sokízületi tartós gyulladások, az ízületi kopások, a gerinckopások, gerincmeszesedések. A gyermek-reumatológia különleges szakterülete az orvostudománynak, a gyermekgyógyászat és a reumatológia közötti határterületen helyezkedik el ­ tudtuk meg


Korai kopások 2.

Ha a mai tizen-huszonévesek felmérést végeznének szüleik, nagyszüleik körében, hogy vajon ebben a korban nekik is állandóan fájt-e a derekuk, a nyakuk vagy a válluk, valószínűleg nemleges válaszokat kapnának. A mai fiatal generáció jelentős része küzd gerinc-, nyak-, derék, illetve háttájéki fájdalmakkal. Dr. Bálint Géza, az ORFI főigazgató főorvosa szerint a fiatalkori ízületi fájdalmak leginkább civilizációs okokra vezethetők vissza.


| | 3

Web Design & Development Prowebshop