A gyermekek valóban éjszaka nőnek?

Valószínűleg igaz az a népi megfigyelés, hogy a gyerekek álmukban nőnek. Wisconsini kutatók bárányok lábszárcsontjára három héten át elektronikus érzékelőket kapcsoltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy a csontok növekedésének legalább 90 százaléka akkor történik, amikor az állatok alszanak vagy pihennek.

növekedés, gyermek | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Dr. Norman Wilsman kutató szerint ugyanez igaz lehet az emberekre is, ezzel magyarázható, hogy a gyerekek néha éjszakai fájdalmakról panaszkodnak. – Érdekes, hogy a növekedés szinte kizárólag akkor volt megfigyelhető, ha az állatok aludtak vagy feküdtek, álló helyzetben vagy mozgás közben nem. – A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a növekedésben szerepet játszó csontlemezekre álló helyzetben nyomás nehezedik, pihenés közben viszont lehetővé válik a csont nyúlása. A növekedés nem folyamatos, hanem szakaszos.

Embereknél a leggyorsabb a növekedés a gyermekek tizenéves korában, de már hatéves kortól jelentkezhetnek növekedési fájdalmak. Fontos tudni, hogy ezek a gyermekkor normális velejárói, és nem igényelnek semmiféle kezelést.

BBC News
| növekedés, gyermek
2005-05-18 13:50:24
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop