Hirdetés

A titokzatos izomgörcs

Sokan, különösen sportolók tapasztalták már, hogy látszólag minden ok nélkül görcs áll a lábukba. Ilyenkor az izmot mintha áramütés érte volna, és a fájdalom sokáig megmarad. Az izomgörcs pontos okát azonban máig sem tudják a szakemberek, csak találgatások vannak.

izomgörcs |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


A hirtelen görcs félelmetes érzés, az úszó úgy érzi, megfulladhat, a biciklista, hogy leesik a kerékpárról, a futók meg nemegyszer a földön fetrengenek kínjukban.

A görcs a maratoni futók 39, a triatlonosok 79, a kerékpárosok 60 százalékát érint. Beállhat a sportolás közben, közvetlenül utána vagy akár hat órával később is. Mégis, az okát senki sem érti, orvostudományi rejtélynek tűnik az izomgörcs.

Valóban meggyőző biológiai magyarázat nincs az izomgörcsre, mégis sokan úgy vélik, hogy tudják a megoldást. Egyesek szerint a multivitamin tabletta az, fontos, hogy legyen benne cink és magnézium. Mások a masszázsra esküsznek, a sok víz ivására, a kellő mennyiségű nátrium és kálium bevitelére, vagy az edzés előtti, illetve az edzés utáni nyújtásra.

Bizonyos betegségek okozhatnak görcsöt, például az érelmeszesedés okozta érszűkület, ha egy ideget nyom valami, vagy a pajzsmirigy működése nem kielégítő. Okozhatja továbbá gyógyszer mellékhatás, például a vérnyomás csökkentésére szedett vízhajtóké.

Három fő elmélet létezik a görcs kezelésére illetve megelőzésére.

Az első, amely szerint a görcsöt kiszáradás okozza, eszerint sok folyadékra van szükség. Sajnos azonban sok olyan sportoló is kap görcsöt, akinél nem áll fenn a kiszáradás.

A második elmélet szerint nátriumra és káliumra van szükség. Vannak, akik úgy vélik, ez a görcsök túlzott verítékezéssel járó fajtájára valóban megoldás, mert ilyenkor alacsony a sejteken kívüli tér kálium- és nátriumtartalma. Erre a típusú görcsre a sós folyadék, sportital fogyasztása jelenthet megoldást.

A harmadik hipotézist szerint a görcs valódi oka az izmokat ingerlő és az azok összehúzódásait gátló idegi jelek egyensúlyának felbomlása, mely akkor következik be, ha az izom elfárad.

Megoldás lehet a kevésbé intenzív és rövidebb ideig tartó edzés, fogyasszunk elegendő szénhidrátot, hogy az izmok elegendő fűtőanyaghoz jussanak, és rendszeresen nyújtsuk az izmokat. Mások egyéb gyógymódokat ajánlanak, a masszázst, vagy egyes gyógyszerek elhagyását.

Abban azonban mindenki egyetért, hogy a kérdés még alapos vizsgálatot kíván.

The New York Times

Megjelent: InforMed Hírek/6; 2008.

izomgörcs

2016-02-11 16:09:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop