Burzitisz

A burzitisz az ízületi tömlő fájdalmas gyulladása. A tömlők ízületi folyadékot tartalmazó lapos zacskók, melyek csökkentik az elmozduló részek közötti súrlódást, és így megkönnyítik bizonyos ízületek és izmok mozgatását.

burzitisz, ízületi tömlő, gyulladás, ízületi tömlÅ‘ | InforMed Hírek14   InforMed

A tömlők elsősorban azokon a helyeken találhatók, ahol az inak vagy az izmok közel vannak a csonthoz, és ahol nélkülük súrlódás léphetne fel. A tömlő rendesen igen kevés folyadékot tartalmaz, ha azonban megsérül és begyulladás, megtelik folyadékkal.

Burzitiszt okozhat hosszabb megerőltető mozgás, sérülés, köszvény, álköszvény, reumatoid artritisz vagy fertőzések. Gyakori az is, hogy nem tudják megállapítani az okát.

A burzitisz legtöbbször a vállízületben alakul ki, de gyakori a könyök, csípő, medence, térd, lábujj és a sarok tömlőinek gyulladása is.

Tünetek

A burzitisz fájdalmas, és korlátozza a mozgást. A tünetek attól függenek, hogy a gyulladt tömlő hol található. Ha például a vállízület tömlőjében alakul ki, akkor fájdalmas és nehéz a kar felemelése, például a kabát felvételekor.

Az akut burzitisz hirtelen alakul ki. A gyulladásos terület mozgatásra vagy érintésre igen fájdalmas. A bőrfelszínhez közeli tömlők, a térd vagy a könyökízület felett a bőr kipirosodik és megduzzad, meleg lesz. Különösen fájdalmas, ha fertőzés vagy köszvény okozza.

Az idült burzitisz kialakulhat heveny burzitiszból, vagy sérülés után. Egy idő után a tömlő fala megvastagszik, és meszesedik, szokatlan megerőltetésre könnyen begyullad. A hosszú ideig fennálló fájdalom és duzzadás korlátozza a mozgást, emiatt az izmok elsorvadnak.

Kórisme és kezelés

Az orvosban akkor merül fel a burzitisz gyanúja, ha a tömlők körüli terület érintésre érzékeny, és ha az adott ízület mozgása fájdalmat okoz. Ha a tömlő láthatóan duzzadt, az orvos folyadékmintát vehet belőle injekciós tűvel, hogy megvizsgálja a gyulladás okát (ez lehet fertőzés vagy köszvény). A röntgenfelvételek általában nem segítenek, legfeljebb annyiban, hogy kimutathatók velük a jellegzetes kalcium lerakódások.

A fertőzött tömlőt fel kell tárni, lecsapolni nem elegendő, és megfelelő antibiotikumot kell adni. A nem fertőzéses, heveny burzitiszt általában pihenéssel, az érintett ízület rögzítésével és nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezelik. Meg lehet kísérelni helyi érzéstelenítő és kortikoszteroid keverékét beadását a tömlőbe, ezt esetleg többször meg kell ismételni.

A súlyos burzitisz esetén olykor néhány napos, szájon át történő kortikoszteroid kezelést, prednizolont adnak. A fájdalom csökkenése után segítenek azok a tornagyakorlatok, melyek növelik az ízület mozgásterjedelmét.

Az idült burzitisz esetén el kell távolítani a megvastagodott tokot, átmosni az ízületet. A vállban lévő kalcium lerakódásokat artroszkópos műtéttel lehet kiöblíteni és eltávolítani.

A torna erősíti az elgyengült izmokat, és helyreállítja az ízület teljes mozgástartományát. A burzitisz gyakran visszatér, ha a kiváltó okát (köszvény, reumatoid artritisz vagy hosszabb túlerőltetés) nem szüntetik meg.

| burzitisz, ízületi tömlő, gyulladás
2017-09-20 22:10:19
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop