Nehéz csontok?

A túlsúlyos fiatalok közül sokan azzal mentik fel magukat a fogyókúra kínkeserve alól, hogy nem is annyira kövérek, hanem inkább „nehéz a csontozatuk”. Tény, hogy az emberek között is léteznek eltérések a csontváz tekintetében, az összsúlyban azonban ennek nincs különösebb jelentősége!

túlsúly, nehéz csontozat, csontváz, csonttömeg, túlsúly, csonttömeg | InforMed Hírek14:23-23   InforMed | Kovács, R.

„Súlyos” kifogás

„Különösen nehéz csontozatom van” - hallhatják az orvosok gyakorta a kifogást, amikor szóvá teszik pácienseiknek a túlsúlyukat. Tény, hogy az emberi testben található csontok mennyisége esetenként különböző. Így például Európában a férfiak mintegy 5 százalékának van egy pluszbordája! Japánban ez az arány 7 százalék, az eszkimóknál 16. Ezen túlmenően a csontok súlyában is mutatkozhat eltérés.

A teljes csonttömeg, azaz a testben található összes csont együttes súlya átlagban a teljes testsúlynak mindössze 10 százaléka. Kivételes esetekben a teljes csonttömeg az átlag súlytól maximum 4 kg-mal térhet el pozitív vagy negatív irányban, így a „nehéz” és a „könnyű” csontozattal rendelkezők testsúlyában maximum 8 kg eltérés lehet.

Az összetétel a döntő

A testsúlyban mutatkozó eltérések esetében döntő jelentőségű a csontok összetétele. Az egészséges csont negyedrésze víz, további negyedrész szerves összetevőkből - főként kollagén rostokból - áll. A fennmaradó 50 százaléknyi mennyiség szervetlen alkotókból áll, elsősorban kalciumvegyületekből. Szervezetünk optimális csontösszetétele a 25. és 35. életév közötti időszakra alakul ki. A negyvenedik életévtől kezdődően a csonttömeg évről évre körülbelül 1 százalékkal csökken, csontjaink ezáltal könnyebbé válnak.

Minél nehezebb, annál jobb

Minél sűrűbb a csonttömeg, annál nehezebb a csontozat, és annál jobbak a kilátások arra, hogy valaki idősebb korában is egészséges csontozattal rendelkezzen. Ennek elsőrendű feltétele az, hogy elegendő mennyiségű kalciumot - tejet, tejtermékeket - fogyasszunk. A rendszeres mozgás is jótékony hatású a csontképződésre, késleltetheti és lassíthatja a későbbi csontleépülést.

Azért, hogy idősebb korunkban is stabil, egészséges csontozattal rendelkezzünk, a megelőzést már akkor meg kell kezdenünk, amikor csontjaink még a felépülési fázisukban vannak.

Ezzel kapcsolatban egy egyetemi hallgatók körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a speciálisan összeállított, kalciumban gazdag étrendet követően megvizsgált hallgatók csontsűrűsége jelentős mértékben emelkedett!

Térjünk vissza azonban a súlyfelesleg problémájához! A megszokott képlet szerint az ideális testsúlyt úgy számoljuk ki, hogy a centiméterben kifejezett testmagasságunkból levonunk százat. Tehát ez egy 180 centiméter magas férfi esetében 80 kg lenne. Jelentős mértékű túlsúlyról akkor beszélhetünk, ha a testsúly eléri vagy meghaladja ezen normaértéket, plusz annak 20 százalékát, tehát példánk szerint a 96 kilót.

Tehát nem a csontok a „bűnösök” akkor, ha valaki túlsúlyos. Ha a normától való lehető legnagyobb mértékű súlyeltérést is feltételezzük, akkor ez csak maximum 4 kiló többletet jelent. A fennmaradó 12 kiló zsír.

Veszélyben?

Egy hetvenéves ember eredeti csonttömegének már mintegy 30 százalékát elvesztette. Nők esetében a változókort követően ez a folyamat még fel is gyorsulhat. Ilyenkor az oszteoporózis - csontritkulás - veszélye alakul ki.

| túlsúly, nehéz csontozat, csontváz, csonttömeg
2017-05-24 23:28:40
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop