ÚJ

Egértanulmányból derült ki, hogyan üzen a testnek a mozgás

Egerek izomsejtjeiben azonosítottak egy fehérjét, amely hírvivőként hozzájárul a testmozgás előnyös hatásaihoz - idézte amerikai kutatók eredményét a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).


Ultrahang segítheti a csontok gyorsabb gyógyulását

Törött sípcsontú embereken próbáltak ki ultrahanggal működő készüléket német kutatók, akik szerint az eljárás felgyorsította és eredményesebbé tette a csontok gyógyulását.


Gyorsabb csontgyógyulás

A Stanford-egyetem kutatói laboratóriumi egereknél egyharmadával felgyorsították a csont gyógyulási folyamatát azáltal, hogy beleavatkoztak a sejtek jelrendszerébe. A kísérletnek az orvoslás számos területén lehet jelentősége, a felületes sebeken kívül például a szívinfarktusban bekövetkezett szövetelhalás gyógyulásánál.


A gyermekek valóban éjszaka nőnek?

Valószínűleg igaz az a népi megfigyelés, hogy a gyerekek álmukban nőnek. Wisconsini kutatók bárányok lábszárcsontjára három héten át elektronikus érzékelőket kapcsoltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy a csontok növekedésének legalább 90 százaléka akkor történik, amikor az állatok alszanak vagy pihennek.


Az izmok működése és a tejsav közti összefüggés. Megdőlt egy régi elmélet

Amikor Natalie Coughlin amerikai úszónő a 100 méteres hátúszás utolsó 15 méteréhez ért Athénban, úgy érezte, az egész teste sajog. – Az az utolsó 50 nagyon fájt – mondja az olimpiai aranyérmes. Vajon mit is érezhetett pontosan? A tudósok még mindig nem biztosak a magyarázatban, de egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy megértsék az izomláz okait.


| 2

Web Design & Development Prowebshop