Legutóbbi cikkek

Szupererős mesterséges izmot hoztak létre nemzetközi együttműködésben

Szupererős mesterséges izmot hozott létre szén nanocsövekből álló, paraffinviasszal feltöltött szálakból egy amerikai, kanadai, brazil, ausztrál, kínai és dél-koreai szakemberekből álló nemzetközi kutatócsoport.


Sikerrel zárták egy csonthelyettesítő anyag tesztelését Krakkóban

Sikerrel zárták egy csonthelyettesítő anyag tesztelését egy krakkói egyetem anyagmérnökei; a szivacsszerű készítmény a nehezen visszaépülő, sérült vagy hiányos csontszövet rekonstrukcióját serkenti, majd beépül a szervezetbe, csökkentve a szükséges beavatkozások számát.


Egértanulmányból derült ki, hogyan üzen a testnek a mozgás

Egerek izomsejtjeiben azonosítottak egy fehérjét, amely hírvivőként hozzájárul a testmozgás előnyös hatásaihoz - idézte amerikai kutatók eredményét a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).


Ultrahang segítheti a csontok gyorsabb gyógyulását

Törött sípcsontú embereken próbáltak ki ultrahanggal működő készüléket német kutatók, akik szerint az eljárás felgyorsította és eredményesebbé tette a csontok gyógyulását.


Gyorsabb csontgyógyulás

A Stanford-egyetem kutatói laboratóriumi egereknél egyharmadával felgyorsították a csont gyógyulási folyamatát azáltal, hogy beleavatkoztak a sejtek jelrendszerébe. A kísérletnek az orvoslás számos területén lehet jelentősége, a felületes sebeken kívül például a szívinfarktusban bekövetkezett szövetelhalás gyógyulásánál.


Derült égből villámcsapás… - Izomrángás, izomgörcs

Akit már egyszer is utolért az izomgörcs, biztosan nem kívánja vissza… Az izomrángás sem kellemes: kínos pillanatokat okozhat, ha nem a megfelelő időben és helyen „jön ránk”...


A mozgásszervek anatómiája

Csontok A csont a fogzománc után testünk legszilárdabb része, mely e mellett még rugalmas is. Ez sajátságos szerkezetének köszönhető: a csontok erős rostokból állnak, melyek közé lerakódik a kalcium, ezáltal a csont olyanná válik, mint a legtökéletesebb vasbeton. A csontok rugalmasságát a különböző szerves anyagok biztosítják.


Oszteomielitisz

Az oszteomielitisz baktériumok, ritkábban gombák által okozott csontfertőzés. A csontok fertőzése során a csontok lágy, belső része (csontvelő) gyakran megduzzad. Mivel a szövet duzzadását a csont merev, külső fala behatárolja, a velőben lévő erek összenyomódnak, és a csont vérellátása csökken vagy megszűnik. Megfelelő vérellátás nélkül a csont egy része elhal. A fertőzés ezenkívül kifelé is terjedhet, és a csont melletti lágyszövetekben, pl. az izmokban gennyes tályogokat (abszcesszus) képezhet.


A csont- és izomrendszer betegségei

A hosszan tartó fájdalom és a mozgáskorlátozottság hátterében leggyakrabban a csont- és izomrendszer betegségei állnak. Noha a rendszer alkotórészeit a mozgás erősíti, gyakorta érik sérülések, illetve károsítja gyulladás vagy kopás.


A mozgásszervi fájdalom kapcsolata egyéb betegségekkel

A mozgásszervi betegségek egyik, s talán a legjellemzőbb tünete a fájdalom. Fontos azonban annak ismerete, hogy a mozgatórendszer területén jelentkező fájdalom nem minden esetben mozgásszervi eredetű, hanem különféle belgyógyászati betegségek is okozhatják. Ezen kisugárzó tünetek ismerete és helyes értékelése a mögötte meghúzódó belgyógyászati betegség korai felismerését s kezelését eredményezheti.


| 2

Web Design & Development Prowebshop