Áramütés miatt örökre elfeledte anyanyelvét?

Áramütés miatt annyira elfelejtette anyanyelvét egy szlovák férfi, hogy nyolc évvel a csapás után is csak töri a szlovákot - adta hírül a Právo című cseh napilap.

bulvár, áramütés, agykárosodás, nyelvtudás | MTI Hírek 2012 ;9
Ami még hihetetlenebb: a 220 voltos áramütés "kárpótlásul" egy csapásra megtanította angolul. Az akkor még csak 22 éves, kassai Pavol Dutkót egy műhelyben érte az áramütés, és a mentők igencsak elcsodálkoztak, hogy szlovák létére angolul beszél hozzájuk, bár eléggé összefüggéstelenül.

Az állapot tartós lett, Dutko idővel is csak angolul tudott beszélni. Az orvosok mindenféle eszközzel és szempont szerint vizsgálgatták, mígnem arra jutottak, hogy a férfi agyában az áramütés kiégetett egy gombostűfejnyi pontot, és ez okozta, hogy anyanyelve "kiment a fejéből".

Dutkónak ugyanakkor a kínai "nem kínai": mivel hazájában szlovák nyelvtudás híján nehézségei voltak, áttelepült Kínába, ahol megtanulta a nyelvet, és sikeresen levizsgázott belőle. Jelenleg is Kínában él, és angolt tanít - írta a cseh lap nem április elsejei, hanem július 13-i számában.
| áramütés, agykárosodás, nyelvtudás, bulvár
2012-07-15 19:05:03
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop