Elsősegélynyújtás után kórházba kell vinni a súlyos égési sérülést szenvedett gyermeket

A gyermek- és fiatalkorban bekövetkezett égési sérülések a beteg és a hozzátartozók számára egyaránt súlyos fizikai és lelki következményekkel járnak. Magyarországon több halálos kimenetelű, vagy kórházi kezelést igénylő égési sérülés történik évente. A sérülés leggyakrabban az 5 éves kor alatti gyermekeket és a 65 év feletti felnőtteket sújtja, mivel ők nehezebben tudnak elmenekülni a helyszínről, és nehezebben mérik fel a helyzet súlyosságát is.

égés | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Hulló, D.
Napégéssel csak súlyos esetben fordulnak a betegek orvoshoz. Az ellátásra kerülő sérültek problémáját 60-70%-ban forrázás okozza. Lángégés ritkábban fordul elő, a láng belégzése a légutakban hasonló károsodásokat okozhat, mint a bőr felületén. Az elektromos égés a bőr felszínén kevésbé látható elváltozást idéz el, a mélyebben fekvő szöveteket károsítja. Gyermekkorban gyakori sérülési forma a forró háztartási gép megérintésekor bekövetkező kontaktégés. A károsodás leggyakrabban a tenyéren és a talpon jelentkezik, esetenként mélyre hatoló sérülés formájában. A kémia égés savas vagy lúgos anyagokkal való érintkezéskor következik be. A savas sérülés égési felszíne gyorsan pörkösödik, a lúgos sérülés az érintett szövetek elfolyósodása nyomán egyre mélyebbre hatol a szövetekben.

Az égett felület nagyságának becslésére az ún. Wallace szabály használjuk, ahol a beteg tenyere a mértékegység, és ezt nevezzük 1%-nak. A fej, a felső végtag 9-9%, az alsó végtag, a törzs elülső illetve hátsó felszíne egyaránt 18%. Gyermekkorban a test különböző részeinek aránya az életkorral változik, ekkor más szabályok vannak, a fej nagyobb, a törzs kisebb felületet képvisel. Gyermekkorban az 5%-ot meghaladó felületes vagy mély sérülés kórházi ellátást igényel, csecsemőknél már 2% feletti mély égés hasonló kezelést igényel.

Magyarországon is létrehoztak az elmúlt években égési centrumokat, ahol égési sérülésekben jártas szakemberek dolgoznak. Plasztikai sebész vezetésével gyermek-altatóorvosok, gyermekgyógyászok, gyermeksebészek, gyógytornászok és más szakterületre specializálódott dolgozók együttesen kezelik a beteg gyermekeket.

Az égett beteg ellátásakor fontos a helyi hűtés mielőbbi elkezdése, majd szakember segítségével az infúziós folyadékpótlás. A sebre semmilyen anyagot ne tegyünk. Egyszerre ne hűtsünk egy végtagnál többet. A hűtésre legáltalánosabban használt anyag a csapvíz, amely sterilnek tekinthető, nem ajánlatos jéggel hűteni. Ezt követően steril anyaggal kössük be a sebet, vagy tiszta lepedőbe csavarva szállítsuk kórházba a sérültet.

Nem szabad késlekedni az elhalt területek sebészi feltárásával sem. A légúti égés diagnózisának felállításához hörgőtükrözés szükséges. Súlyos esetben a betegek gépi lélegeztetésre is szorulnak. A sebészek a sérülés felmérését követően döntik el, hogy azonnal befedik az elhalt területet a beteg érintetlen testfelületéről vett bőrdarabbal, vagy a gyulladás lezajlása után teszik ezt. Az időben elkezdett ellátás növeli a túlélés esélyét és csökkenti a szövődmények gyakoriságát, ezáltal lerövidíti a kórházi tartózkodást, a gyógyulás is teljesebb lesz.

Az égés okozta szöveti elhalás kitűnő feltételeket teremt a baktériumok számára, ezért alatta gyorsan elszaporodnak a kórokozók. Ennek megelőzésére fontos az elhalt szövetek sebészi eltávolítása.

A gyógyulási folyamat része a rehabilitációs kezelés. 2002 óta az MRE Bethesda Kórháza Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központja évente több száz gyermek kezelését végzi.

| égés
2005-09-22 11:38:02
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop