Autósok, figyelem!

A kevés folyadékot fogyasztó gépkocsivezetők kétszer annyit hibáznak, mint azok, akik elegendő folyadékot isznak - állapították meg brit kutatók, akik szerint a kevés folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyes, mint az ittas vezetés.

gépkocsivezető, folyadékfogyasztás, kiszáradás | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A Loughboroughi Egyetem kutatói szerint, ha egy gépkocsivezető csupán öt korty folyadékot fogyaszt el egy óra alatt, szervezetében hasonló állapot alakul ki, mintha ittasan vezetne.

A kiszáradás következtében romlik a szellemi teljesítmény, hangulatingadozás áll be, csökken az összpontosítás, az éberség, a rövid távú memória képessége - figyelmeztetnek a kutatók, akik először tanulmányozták a kiszáradás, az autóvezetői hibák és a baleseti kockázatok közötti kapcsolatot.

A Physiology and Behavior című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukhoz férfi vezetőket teszteltek laboratóriumi körülmények között szimulátor segítségével.

Minden résztvevő három alkalommal vett részt a teszten, egyszer úgy vezetett a szimulátoron, hogy elegendő folyadékot ivott - óránként 200 millilitert -, egy másik alkalommal pedig úgy, hogy alig ivott valamit - óránként 25 millilitert. A teszteken két órán át kellett egy autóúton vezetniük.

Amikor elegendő folyadékot fogyasztottak, 47 vezetési hiba fordult elő, amikor igen keveset, a hibák száma 101-re nőtt. A hibák előfordulása egyre nőtt és az időszak utolsó negyedében tetőzött.

The Telegraph

| gépkocsivezető, folyadékfogyasztás, kiszáradás
2015-04-27 16:13:28
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop