A legjobb újévi fogadalom: ha ittam, nem vezetek

Félóránként életét veszíti valaki az ittas vezetés miatt. Egy Gallup-felmérés szerint a megkérdezettek 37 százaléka mondta azt, hogy az ittas vezetés veszélyezteti leginkább a biztonságos közlekedést, még jobban, mint a gyorshajtás.

ittas vezetés, baleset | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Különösen az ünnepek alatt jelent gondot az ittas vezetés, a válaszadók 60 százaléka mondta, hogy már vezetett ittas vagy félig ittas állapotban.

A közvélemény-kutatásnak volt egy reménykeltő eredménye is. A válaszadók 17 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt hét folyamán már figyelmeztetett valakit, hogy ne üljön a volánhoz, mert túl sokat ivott. Sajnos a legtöbben nem ismerik fel, hogy az alkoholfogyasztás gátolja őket a döntéshozatalban, pedig ez már akkor sérül, amikor a részegség külső jelei még nem mutatkoznak.

Az alkohol tartós hatását is igen könnyű félreismerni. Az alkohol ugyanis még akkor is hat az agyra és az egész szervezetre, amikor már régen letettük az utolsó poharat. A gyomorból és a belekből továbbra is kerül alkohol a vérbe, így órákkal az italozás után sem biztonságos a vezetés.

Ha ittunk, ne üljünk autóba, maradjunk inkább ott, ahol szórakoztunk, hívjunk taxit, vagy már a program kezdetén beszéljük meg, ki lesz az, aki majd biztonságban hazavisz minket.

Fontos tudni, hogy a kávé nem gyorsítja fel a kijózanodást, ezt csak az eltelt idő hozhatja meg. A szénsavas üdítőitalok szintén többet ártanak, mint használnak, mert elősegítik az alkohol felszívódását. Az édes italok elnyomják az alkohol ízét, így kevésbé vesszük észre, mennyit is ittunk valójában. Végezetül, ha biztonságban hazaértünk, ne számítsunk arra, hogy bármilyen szer vagy módszer segít a másnaposságon.

| ittas vezetés, baleset
2017-12-28 14:39:43
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop