A mobiltelefonálás és az autóbalesetek összefüggései

Ha valaki autóvezetés közben használja a mobiltelefonját, az - egy nemrégiben készült tanulmány szerint - a beszélgetés ideje alatt megnégyszerezi az ütközéses baleset rizikóját.

mobiltelefon, baleset, mobiltelefonálás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

Bár a tanulmány szerzője - dr. Donald A. Redelmeier a torontói egyetemről - nem állítja, hogy a mobiltelefonálás miatt történnek a balesetek, de arra mindenképpen felhívja a figyelmet, hogy az autóvezetőknek sokkal óvatosabbnak kellene lenniük.

A The New England Journal of Medicine csütörtöki számában megjelent cikk mintegy 700 autós mobiltelefon-beszélgetéseinek regisztrálását veszi alapul. A autóvezetők mindegyikének volt Toronto környékén ütközéses balesete a vizsgált 14 hónap alatt, 1994 és 1995 között.

A tanulmány utal arra a tényre, ami már számtalan felmérésből kiderült, hogy a közlekedési balesetek 90 százalékáért az autóvezetők tehetők felelőssé. Sokak szerint a telefonálás nagyban csökkenti a vezetés minőségét.

A kutatók azt állapították meg, hogy az ütközés veszélye a telefonbeszélgetés alatt, és az azt követő tíz percben négyszer akkora, mint egyébként. A beszélgetések átlagos időtartama 2,3 perc volt.

A vezető kezét szabadon hagyó kihangosítók biztonsági szempontból semmilyen előnnyel nem járnak - a kutatók szerint azért, mert az ütközések oka az, hogy a vezető nem a vezetésre koncentrálta a figyelmét.

Ugyanakkor a vezetők 39 százaléka az ütközés után azonnal segítséget hívott, tehát a mobiltelefonnak is vannak előnyei biztonsági szempontból, utalt rá dr. Redelmeier.

Ez az új felmérés az első követlen bizonyíték arra nézve, hogy a mobiltelefonálás szerepet játszhat a közúti balesetekben, mondta dr. Murray A. Mittleman, a Beth Israel Deaconess Medical Center munkatársa. Ugyanezt hangoztatta Malcolm Maclure, a bostoni Harvard Közegészségügyi Iskola tanára is.

Amint azt a cikket kísérő bevezetőben írták, bár a vezetés közbeni telefonálást tiltó törvények még előkészületi szakaszban sincsenek, a mobiltelefon-gyártók erkölcsi kötelességüknek érzik, hogy a használati utasításban és a postázott számlákon figyelmeztessék vásárlóikat a veszélyre.

"Egyetértünk a tanulmánnyal abban, hogy az autóvezetőknek jobban oda kellene figyelniük a vezetés biztonságára," mondta Tim Ayers, a mobiltelefon-gyártókat tömörítő, washingtoni székhelyű Cellular Telecommunications Industry Association szóvivője.

"A tanulmány szerint megnő a veszély a balesethez közeli időpontban - de nem feltétlenül pontosan a baleset időpontjában - történő telefonálás miatt," mondta Ayers. "Számos más olyan tényező is van, amely befolyásolhatja a baleseteket, például az időjárás, az álmosság, a sebesség, az alkohol vagy az útviszonyok."

"Biztonsági szempontok miatt támogatjuk a mobiltelefon használatát," jelentette ki Mike Morrissey, az AAA, az Amerikai Autóklub (Heathrow) szóvivője. "Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a mobiltelefon kétélű fegyver is lehet."

Az autóvezetőknek érdemes elgondolkodniuk azon, nem jobb-e, ha kihangosítót használnak, ha megkérik utasukat, hogy tárcsázzon helyettük, vagy ha leállnak egy parkolóba, ha a beszélgetés zavarja őket a koncentrálásban, tette hozzá Morrissey.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| mobiltelefon, baleset, mobiltelefonálás
2002-07-31 18:23:14
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop