Az éjszakai műszak újabb kockázata

Az éjszakai műszak után volán mögé ülők gyakrabban szenvednek autóbalesetet - állapították meg amerikai szakemberek.

éjszakai műszak, autóbaleset, vezetés | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A vizsgálat éjszakai műszakban dolgozók bevonásával készült, akik kétszer két órát vezettek egy zárt pályán. Először ment 16 olyan résztvevő, aki átlagosan 7,6 órát aludt a tesztet megelőző éjszaka és nem dolgozott, utánuk pedig az éjszakai műszakjukat követően ültek a volán mögé.

A közvetlenül munka után autóba szállt résztvevők közül hatot legalább egyszer majdnem baleset ért, és hétnek le kellett állniuk biztonsági okokból. A másik csoportnál semmi ilyesmit nem tapasztaltak. Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt tanulmány szerint a kialvatlanok gyengébb vezetési képessége a teszt első 15 percében nyilvánvalóvá vált.

Még a veteránnak számító éjszakai műszakosok esetében is kockázatos volt, amikor kialvatlanul vezettek, viselkedésük azokhoz a sofőrökhöz hasonlított, akiknek emelkedett a véralkohol szintje, mondta a vezető szerző, a bostoni Brigham and Women's Hospital (BWH) munkatársa.

Minél többet vezetnek ilyen állapotban ezek az emberek, annál nagyobb az esetükben a baleset kockázata. Nagyjából 9,5 millió amerikai, vagyis a munkaerő 15 százaléka dolgozik éjjeli vagy váltott műszakban. Az Egyesült Államok a halálos kimenetelű vagy kórházi kezelést igénylő súlyos autóbalesetek 20 százalékát álmos sofőrök okozzák.

| éjszakai műszak, autóbaleset, vezetés
2015-12-23 17:57:47
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop