Közegészségügyi problémát jelentenek az álmos vezetők

WASHINGTON - Amerikai szövetségi hivatalok jelentést adtak ki a volán mellett elalvó vezetők által okozott balesetekről, és országos mozgalmat indítanak a jelenség ellen.

járművezetés, közúti, baleset, fáradtság, közúti | The New York Times Health News Service   Medincorp | Vergano, D.

"Az álmosság és az elalvás kiszámítható és kivédhető baleseteket okoz szerte az országban" - mondta dr. Ricardo Martinez, a National Highway Traffic Safety Administration baleseti sebésze.

Az NHTSA szerint a fáradtság és elalvás évente 1500 áldozatot követel az utakon.

"Az álmosság és fáradtság vezetés közben közegészségügyi probléma" - jelentette ki dr. James Kiley, a National Centers on Sleep Disorders Research igazgatója, dr. Martinez szerzőtársa a tanulmányban. Minden negyedik amerikai állítja, hogy aludt már el a volánnál, mondta dr. Kiley, "de azt elfelejtjük, hogy az alvás ugyanolyan biológiai szükséglet, mint az evés vagy az ivás".

A jelentés szerint az ilyen balesetek jellegzetes áldozatai a fiatalok és a többműszakos dolgozók. A legtöbb szerencsétlenség délután és a kora reggeli órákban történik, éppen akkor, amikor a biológiai óránk szerint is a legalacsonyabb a figyelmünk szintje. Az átlagos embernek napi nyolc óra alvásra van szüksége, a serdülőknek még ennél is többre.

A 24 órás nyitvatartás megjelenésével egyre többen dolgoznak több műszakban; számuk az Egyesült Államokban 1985 óta 30 százalékkal nőtt. Sok tanulmány kimutatta, hogy a váltott műszakosok általában csak öt órát alszanak, mert nappal a nagy zajtól, a családjuktól vagy más okból nem tudnak rendesen pihenni. "A társadalomnak pedig alkalmazkodnia kellene az ő igényeikhez is" - mondta dr. Martinez.

Két kávé talán ébren tarthatja az elálmosodott vezetőket egy félórára, és sokan használnak rádiót, friss levegőt vagy telefont ahhoz, hogy fent maradjanak. A sajtótájékoztatón dr. Martinez bemutatott egy belső kamerás felvételt, amelyen egy fogorvos hallgató tart az autópályán hazafelé éjjel, egy hosszú műszak után. A hosszú autóút alatt a fiatalember előbb a szemét dörzsölte és a haját húzogatta, majd lassan elálmosodott, és 55 mérföldes sebességnél 12 másodpercre elaludt; ekkor ébresztették fel egy csengővel.

A felmérések szerinti legveszélyeztetettebb csoportoknak (fiatalok, többműszakosok) figyelemfelkeltő kampányokat is indítanak, de ezekben nem foglalkoznak a profi kamionsofőrökkel, mondta dr. Martinez. A jelentés elérhető a https://www.nhtsa.dot.gov címen, az Interneten is.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| járművezetés, közúti, baleset, fáradtság
2002-08-01 00:03:56
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop