ÚJ

Ritka Rolls-Royce ritka vége

Ritka véget ért egy ritka Rolls Royce Németországban: egy 85 éves nyugdíjas törte totálkárosra autójával.


Gépjármű-balesetek

A gépjármű-balesetekből eredő sérülések jelentik a fő halálokot mindegyik korcsoportban, egy éves kor alatt minden 100000 csecsemőből négy életét követeli, hétét minden 100000 gyermekből 1 és 14 éves kor között és több mint negyvenét minden 100000-ből 15 és 24 éves kor között. Abban az esetben, ha a gyermek nem használja a biztonsági övet, vagy nincs beszíjazva helyesen felszerelt biztonsági gyermekülésbe, olyan hirtelen megállás is a gyermek halálához vezethet, amely sem vagyoni kárt, sem másoknak az autóban sérülést nem okoz. Ütközéskor a sérülések lehetőségének és súlyosságának csökkentésére a gépkocsiban ülőknek használniuk kell a biztonsági övet vagy fiatal gyermekeknek (20 kg alatt) helyesen felszerelt biztonsági gyermekülést. A gyermek csak a hátsó ülésen ülhet, hogy elkerülje a légzsák okozta sérüléseket. Ezek az előírások a halálos baleseteket 40-50%-kal, a súlyos sérüléseket pedig 45-55%-kal csökkentik. Az Egyesült Államok legtöbb államában jogszabályok írják elő a gyermekek biztonsága érdekében szükséges korlátozásokat. Az a gyermek, akit az autóban egy felnőtt kézben, illetve ölben tart, még ha a felnőtt visel is biztonsági övet, különös veszélynek van kitéve. Baleseti esemény során a felnőtt képtelen lesz magához ölelni a gyermeket, aki félelmetes sebességgel fog előrerepülni, még alacsony haladási sebességnél is. Például, 4,5 kg-os gyermek megtartása hirtelen megállás közben 50 km/óra sebességgel haladó autóban akkora erőt igényel, mintha 135 kg-t 30 cm-re kellene fölemelnünk. Biztonsági övet nem viselő felnőtt előrerepülhet és a gyermeket az autó belsejének nyomhatja a felnőtt súlyának többszörösének megfelelő erővel. A gyermeket be kell szíjazni, korának és súlyának megfelelő előírások szerint. Csecsemő biztonsági ülést arccal a jármű háta felé kell fordítani és kb. 9 kg-ig lehet használni. A hátra felé néző csecsemőülést csak az autó hátsó ülésére szabad helyezni, ez az elhelyezés különösen fontos, ha az autóban légzsák van. 9-18 kg súlyú gyermekek biztonsági ülésének előre kell néznie, legyen rajta válltartó és oldalvédő, stabilitást nyújtva a fejnek. A biztonsági ülést a gyártó előírásai szerint kell az autóban rögzíteni, különben a gyermek sérülésének kockázata megnő. Idősebb gyermeket biztonsági övvel kell biztosítani. Sokféle biztonsági gyermekülést hagyott jóvá a Nemzeti Autópálya-forgalom Biztonsági Hivatal. Azokat, amelyek a szövetségi ütközési előírásoknak megfelelnek, címkével látják el.


A mobiltelefonálás és az autóbalesetek összefüggései

Ha valaki autóvezetés közben használja a mobiltelefonját, az - egy nemrégiben készült tanulmány szerint - a beszélgetés ideje alatt megnégyszerezi az ütközéses baleset rizikóját.


Az éjszakai nehézlégzés miatt több lehet a baleset

A horkolás talán több kárt is okozhat, mint hogy szeretteink nem tudnak aludni, sejteti egy új tanulmány. A gyakran horkolással járó alvási apnoéban szenvedők esetében nagyobb valószínűsége annak, hogy közúti balesetet szenvedjenek, állítják spanyol kutatók.


Közegészségügyi problémát jelentenek az álmos vezetők

WASHINGTON - Amerikai szövetségi hivatalok jelentést adtak ki a volán mellett elalvó vezetők által okozott balesetekről, és országos mozgalmat indítanak a jelenség ellen.


| | 3

Web Design & Development Prowebshop