Búvárkodás

Ha a testen kívüli nyomás emelkedik, ezzel együtt emelkedik a vér és a szövetekben uralkodó nyomás is, de a légtartalmú üregekre - pl. a tüdőre, a légutakra és a középfülre - ez nem feltétlenül igaz. Az utóbbiak nyomása akkor egyenlítődik ki a környezetével, ha a búvár levegőt vesz, pl. a búvárruhából vagy a légzőkészülékből.

búvár, nyomás | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
A búvármaszkban és a búvárszemüvegben lévő levegő nyomása is megváltozhat. A maszkban az orron keresztül odajutott levegő egyenlíti ki a nyomást. A búvárszemüvegen belül a nyomás nem egyenlíthető ki, mivel ez az alacsonyabb belső nyomás következtében tapad a szemek köré, és úgy hat mint egy szívóharang. A nyomáskülönbség hatására a szem felszíne alatt fekvő erek kitágulnak, belsejükből folyadék szivárog ki, majd felrepednek és vérzések indulnak belőlük. Az ilyen nyomáskülönbség okozta állapotra a búvárok a "prés" kifejezést használják.

A nyomáskülönbség a középfülben is fellép. Ha a középfület a garat hátsó részével összekötő fülkürt nem nyílik megfelelően - nyelésnél és ásításnál nem hallatszik pattanás -, akkor a középfül nyomása a külső fülben uralkodónál kisebb marad. A középfület a külső fültől elválasztó dobhártya ily módon nyomás alá kerül, bedomborodik, és ha elég nagy a nyomás, át is szakad, fájdalmat és halláscsökkenést okozva. A beszakadt dobhártya általában meggyógyul, de közben gyakran középfülgyulladás lép fel.

Ha a csupasz fejjel hideg vízben tartózkodó búvár dobhártyája beszakad, akkor a középfülbe áramló hideg víz súlyos, forgó jellegű szédüléshez,n tájékozódási zavarhoz és hányingerhez vezet. A következményes hányás a búvár fulladását okozhatja. A szédülés csökken, amint a középfülbe jutott víz testhőmérsékletre melegszik.

A középfülön belüli nyomás változása érintheti - a hallásért és az egyensúlyérzésért felelős - belső fület is. Ez a kiegyenlítetlen nyomás magyarázza, hogy a felmerülés megkezdésekor a búvárok néha szédülést tapasztalnak. Ritkán az is előfordulhat, hogy a belső és középfül közötti hártya átszakad, és a belső fülben lévő folyadék elfolyik. Ebben az esetben a maradandó hatások kialakulásának megelőzéséhez azonnali sebészi beavatkozásra van szükség.

Füldugót viselve olyan légtér alakul ki a dobhártya és a dugó között, aminek nyomása nem egyenlítődik ki a külvilágéval. Emiatt búvárkodás közben tilos füldugót viselni.

A nyomáskülönbség hasonló hatással van az orrmelléküregekre, ami arcfájdalmat és fejfájást okozhat. Ha a fülekben és az orrmelléküregekben lévő levegő nyomása elzáródás miatt nem tud kiegyenlítődni, akkor nyálkahártya-duzzanatot csökkentő szerek alkalmazásával ideiglenesen szabaddá tehető az orr, a fülkürt és a melléküregek. Ennek ellenére általában valamilyen sérülést okoz, ha ilyen állapotban többször is lemerül valaki.

| búvár, nyomás
2009-02-12 15:50:34
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop