Kis sérülés, nagy baj

Mindennapi életünk során számos olyan kisebb balesetet szenvedhetünk el, amelyeknek komolyabb következményei lehetnek, ha elbagatellizáljuk a dolgot.

elsősegély, sérülés, baleset, kezelés, ellátás | InforMed Hírek14   InforMed | Országos Mentőszolgálat Alapítvány, Budapest

Otthoni balesetek

A leggyakoribb otthoni balesetek közé tartozik az égés és a forrázás.

Első lépésként legalább 10 percig folyó hideg víz alatt hűtsük a megégett vagy leforrázott bőrfelületet. Ha kisebb felületű a sérülés, a bőr kipirosodott, de nem hólyagosodott, akkor elegendő az otthoni kezelés. Ha az égett terület felhólyagosodna, semmiképpen se próbáljuk megnyitni vagy eltávolítani a hólyagokat, hanem forduljunk orvoshoz.

Bokasérülés

Bokarándulás esetén a bokaízület sérül, amely erős fájdalmat és nyomásérzékenységet okoz, előfordulhat szalagszakadás, megnyúlás, vagy bokatörés is. Mindenképpen, még banális sérülés esetén is orvoshoz kell fordulni, A röntgenfelvételek elkészítése után a vizsgáló orvos eldönti, milyen kezelés szükséges.

Vérmérgezés, tetanusz

Vérmérgezés akár egy felületes fertőzésből is keletkezhet, amely egy apró sérülésnek indult. Ha a seb nagyon vörös, duzzadt, lüktet, azonnal forduljunk orvoshoz. Ha a seb földdel érintkezett, vagy más olyan dologgal, amely tetanusz baktériummal fertőzött lehetett, mindenképpen orvoshoz kell menni, hogy ellássák a sebet és beadják a védőoltást.

Függetlenül a sérülés típusától, fertőzésre kell gyanakodnunk, ha a fájdalom fokozódik, ha duzzanat, pirosság és forróság jelentkezik a seb körül, ha a beteg lázas. Minden esetben orvoshoz kell fordulni, ha a sebbe valamilyen idegen anyag jutott, ha a sérülés fokozott fertőzésveszéllyel jár, például kutya vagy macska harapás, karmolás, illetve ha a fertőzésre utaló jeleket észleljük.

Fejsérülés

Agyrázkódás tünete a szédülés, hányinger, emlékezetkiesés, a történtekre nem emlékezés. Ha ezt tapasztaljuk, orvoshoz kell menni. Ha szükségesnek látják, elvégzik a koponya CT vizsgálatát, mellyel vérzés vagy törés kizárható, és 24 órás kórházi megfigyelésre felveszik a beteget. Ez különösen akkor indokolt, ha a beteg vérhígítót szed, a másodlagos bevérzés kizárása miatt.

Ha a balesetet követően 1-2 héten belül erős fejfájás, kettős látás, hányinger vagy hányás jelentkezik, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Szén-monoxid mérgezés

A szén-monoxid mérgezés jeleit nem könnyű felismerni, mégis életmentő lehet, ha időben kapcsolunk. Kezdetben kábultság, fejfájás, zavartság, fülzúgás, hányinger jelentkezhet.

A következő fázisban már izomgörcsök, hányás, bénulás, eszméletvesztés és végső esetben fulladás is előfordulhat.

Akár magunkon, akár társunkon észleljük ezeket a jeleket, minden esetben el kell hagynunk a helységet és hívnunk kell a mentőket. Nagyon fontos, hogy ha a fürdőszobában, ahol gázbojler található, álmosságot érzünk, azonnal menjünk ki és nyissuk ki az ablakokat!

Kapcsolódó rovatok:
Égési sérülés, áramütés
Lábszár, boka, láb sérülések és elváltozások
Fertőző betegségek
Tetanusz, gázgangréna
Fejsérülések
Mérgezések


| elsősegély, sérülés, baleset, kezelés, ellátás
2016-11-30 12:16:59
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop