Hirdetés
Hirdetés

Időeltolódás

A több időzónát is átszelő, gyors utazás fokozott fizikai és szellemi igénybevétellel jár. A problémák az étkezések és az alvás időpontjának már az utazás előtt való fokozatos eltolásával enyhíthetők. Néhány gyógyszer szedési idejét módosítani kell, a megadott napi időpontok helyett inkább az egyes adagok bevétele közötti időt kell figyelembe venni, pl. "8 óránként egyet", és nem "reggel, délben, este egyet".

időeltolódás, jet lag | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
Azok a cukorbetegek, akik tartós hatású inzulinra vannak beállítva, a több napig tartó teljes akklimatizálódásig visszatérhetnek a normál, gyorshatású inzulinkészítmények alkalmazásához. Ehhez az utazást megelőzően orvosi segítséggel össze kell állítaniuk egy táblázatot az étkezések és a gyógyszerelések időpontjairól, valamint magukkal kell vinniük egy vércukorszint-meghatározó készüléket is.

Időeltolódás okozta alvászavarokban jótékony hatású a melatonin, az alvás és ébrenlét ciklusát szabályozó hormon. Ennek kedvező hatása az előírt szedési idők pontos betartásával biztosítható. Mivel a melatonin inkább gyógyszerhatású termékként, semmint orvosságként kerül forgalomba, ezért - szemben a receptre kapható orvosságokkal - a gyártó cég utasításait nem vetik alá olyan alapos vizsgálatnak, és az egyes készítmények minősége is igen eltérő lehet.

| időeltolódás, jet lag
2009-03-05 22:31:41
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop