Repülés, általános óvintézkedések

A szívritmusszabályzók (pacemakerek), a fémből készült művégtagok, beültetett fémlemezek és szegek problémát okozhatnak az elrejtett fegyverek kiszűrésére használt repülőtéri fémdetektoroknál, bár az újabb típusú ritmusszabályzóknál ez már nem fordul elő. A biztonsági ellenőrzés megkönnyítése céljából azoknak, akiknek ilyen eszközt ültettek a testébe, ajánlott erről szóló orvosi igazolást is magukkal vinniük.

repülés | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
Ha valaki sokáig egy helyben ül, fokozott a vérrögök kialakulásának a veszélye a láb ereiben. Különösen nagy ennek kockázata terhes nőknél és azoknál, akik vérkeringési zavarban szenvednek. Javítja a vér áramlását, ha 1-2 óránként körbesétálják az utasteret, és ülés közben néha megfeszítik, majd elernyesztik a láb izmait.

Az utastér alacsony (kb. 5%-os) páratartalma miatt kialakuló kiszáradást megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával és az alkoholtartalmú italok kerülésével lehet megelőzni, ez utóbbiak hatása ugyanis inkább kedvezőtlen. A kontaktlencsét viselő embereknek a száraz levegő miatt gyakran kell nedvesítő folyadékot használniuk.

Előzetes bejelentés esetén mód van arra, hogy az utas különleges összetételű - alacsony só- vagy zsírtartalmú, esetleg cukorbetegek számára készült (diabetikus) - ételt kapjon az út alatt.

A gyógyszereket lehetőleg a kézipoggyásszal kell szállítani, mert a repülőtéren leadott csomagok elveszhetnek, ellophatják őket vagy lemaradhatnak a repülőgépről. A gyógyszereket eredeti dobozukban kell tartani. Azoknak az utasoknak, akiknek kábító fájdalomcsillapítókat vagy bármilyen nagy mennyiségű gyógyszert, esetleg injekciós fecskendőket kell maguknál tartaniuk, javasolt erről szóló orvosi igazolást vinniük a biztonsági ellenőrzés és a vámvizsgálat esetleges kellemetlenségeinek elkerülése céljából. Az utazóknak ajánlatos magukkal vinniük az orvosi vizsgálatok és kezelések zárójelentéseit arra az esetre, ha otthontól távol betegednének meg. Ha valaki ismert, eszméletvesztéssel járó megbetegedésben, pl. epilepsziában szenved, helyes ha jelző karperecet vagy nyakláncot visel.

Az egészséges terhes nők a 8. hónap végéig minden további nélkül repülhetnek. A veszélyeztetett terheseknek ehhez először fel kell keresni orvosukat, és az ő beleegyezését kell kérniük. A 9. hónapban a repüléshez általában 72 óránál nem régebbi orvosi igazolás szükséges, amin szerepel a szülés várható időpontja. A biztonsági övet a combokra kell fektetni és nem a hasra, mert az a méh sérülését okozhatja.

A 7 naposnál fiatalabb újszülöttek nem utazhatnak repülőgépen. Idült betegségekben - szívfejlődési rendellenességben, tüdőbetegségekben és vérszegénységben - szenvedő gyerekekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a hasonló betegségben szenvedő felnőttekre. A repüléssel kapcsolatban nincs felső korhatár.

A légitársaságok méltányolandó erőfeszítéseket tesznek a mozgássérült utasok megfelelő elhelyezésére. A kereskedelmi járatokon gyakran tolószékek és hordágy számára is van hely; ha mégsem, akkor mentőrepülővel való szállításra van szükség. Bizonyos légitársaságok olyan betegek szállítását is vállalják, akiknek különleges eszközökre - infúziós készülékre vagy lélegeztető gépre - van szükségük, amennyiben szakképzett ápoló kíséri őket, és legalább 72 órával az indulás előtt erről tájékoztatják a társaságot.

Repüléssel kapcsolatos információkat és tanácsokat a nagyobb légitársaságok egészségügyi részlegétől lehet kapni.

| repülés
2009-02-25 19:10:25
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop