Legutóbbi cikkek

Légibetegség

2002. 06. 04

A légörvények hatására légibetegség alakulhat ki, de sérülés is bekövetkezhet.

Külföldi utazás

2002. 06. 04

A külföldre utazók millióiból hozzávetőlegesen minden harmincadik ember szorul betegség vagy sérülés következtében orvosi ellátásra.

Repülés, félelem

2002. 06. 04

A repüléstől való félelem és a zárttériszony szorongást okozhat. Néhány esetben a hipnózis és a viselkedésterápia eredményes lehet. Nyugtató szedésével csökkenthető a repülés előtt és közben jelentkező félelem.

Repülés, légnyomásváltozások

2002. 06. 04

A mai korszerű repülőgépek utasterében a légnyomás (kabinnyomás) az 1500-2500 m magasságban mért légköri nyomással egyezik meg. Ilyen körülmények között a testüregekben - a tüdőkben, a középfülben, az orrmelléküregekben és a belekben - rekedt levegő térfogata mintegy 25%-kal nő. Néha ennek következtében bizonyos egészségügyi problémák - mint amilyen a tüdőtágulás, a fülkürt-elzáródás és az orrmelléküregek idült gyulladása - súlyosbodhatnak.

Repülés, általános óvintézkedések

2002. 06. 04

A szívritmusszabályzók (pacemakerek), a fémből készült művégtagok, beültetett fémlemezek és szegek problémát okozhatnak az elrejtett fegyverek kiszűrésére használt repülőtéri fémdetektoroknál, bár az újabb típusú ritmusszabályzóknál ez már nem fordul elő. A biztonsági ellenőrzés megkönnyítése céljából azoknak, akiknek ilyen eszközt ültettek a testébe, ajánlott erről szóló orvosi igazolást is magukkal vinniük.

Repülés, csökkent oxigénkoncentráció

2002. 06. 04

A kabinon belül viszonylag alacsony a légnyomás, emiatt az oxigénkoncentráció is csökkent, ami különböző problémák forrása lehet. Az alacsony oxigénszint különösen hátrányosan érinti azokat, akik súlyos tüdőbetegségben - tüdőtágulatban vagy cisztás fibrózisban - szívhibában, súlyos vérszegénységben, anginás panaszoktól, sarlósejtes vérszegénységben vagy valamilyen veleszületett szívfejlődési rendellenességben szenvednek.

Időeltolódás

2002. 06. 04

A több időzónát is átszelő, gyors utazás fokozott fizikai és szellemi igénybevétellel jár. A problémák az étkezések és az alvás időpontjának már az utazás előtt való fokozatos eltolásával enyhíthetők. Néhány gyógyszer szedési idejét módosítani kell, a megadott napi időpontok helyett inkább az egyes adagok bevétele közötti időt kell figyelembe venni, pl. "8 óránként egyet", és nem "reggel, délben, este egyet".

Védőoltások

2002. 06. 04

A külföldi országokba induló embereknek megfelelő védőoltásokban kell részesülniük. Általában elmondható, hogy amennyiben az út 3 hétnél hosszabb, vidéki területeket is érint vagy fejlődő ország az úti cél, illetve várhatóan helyi lakosokkal kell együtt dolgozni, akkor alapos ilyen irányú előkészületekre van szükség. Az oltási követelmények gyakran változnak. Néhány védőoltást már az út előtt 2-12 héttel be kell adni, ezért időben kérni kell őket. Az oltási követelményekkel kapcsolatos információk több különböző helyen is rendelkezésre állnak.

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop