Gerincvelő vérellátási zavara

Mint minden élő szövet, a gerincvelő is folyamatosan oxigenizált vért igényel. A gerincvelő nem megfelelő vérellátása ritka, mert vérerekben nagyon gazdag. Az artériákat és a vénákat azonban tumor, porckorongsérv vagy egyéb kevésbé gyakori elváltozás nyomhatja. Ritka esetben arterioszklerózis vagy vérrög gátolhatja a vérellátást. A vérellátás megszakadása szempontjából a felső mellkasi terület a legsérülékenyebb.

gerincvelő, vérellátási zavar, gerincvelÅ‘ | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
Tünetek

A gerincvelő elülső része vérellátásának megszakadása hirtelen hátfájást okoz. A fájdalmat az elzáródás alatti területeken izomgyengeség, valamint a meleg-, hideg- vagy fájdalomérzékelés elvesztése követi. A tünetek az első néhány napban a leginkább észrevehetők, és idővel legalább részleges gyógyulás jelentkezhet. Ha a gerincvelő hátsó részének vérellátása nem záródik el egyidejűleg, akkor az itt szállított érzőinformáció, mint a tapintás, a vibráció érzékelése, a helyzetérzékelés (képesek vagyunk érezni azt, hol a lábunk, anélkül, hogy látnánk) ép maradhat.

Kórisme és kezelés

A lehetséges okok elkülönítésére mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI) vagy mielográfiát rendelnek el. A mielográfián kívül, vagy ha az MRI vizsgálat negatív, végezhetnek gerinccsapolást, hogy megvizsgálják a folyadék nyomását, a fertőzés fennállását, a fehérjék és egyéb anyagok kóros szintjét. A vérellátás csak akkor állítható helyre, ha kinövés vagy porckorongsérv nyomja az ereket, amit sebészi úton el lehet távolítani. Ha a vérellátás gyorsan helyreáll, valószínű a részleges gyógyulás. A teljes felépülés ritka.

| gerincvelő, vérellátási zavar
2009-02-12 15:37:12
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop