Mit tehetünk a nyakfájás ellen?

Nyakfájást sok minden okozhat, a rossz tartás, az ismétlődő mozdulatok munka közben, a nehéz válltáska, a hosszú idő a volán mögött, vagy a nyaki gerinc ún. „ostorcsapás”-sérülése.

| InforMed Hírek19   InforMed | Dobos, L.

Pszichés vagy szociális okok is hozzájárulhatnak a jelenséghez, a nemszeretem munka, a krónikus depresszió, álmatlanság vagy izomfeszültség. Szerencsére azonban tehetünk is a panaszok ellen.

Helyes testtartás autóvezetés közben

Állítsuk be megfelelően a fejtámlát, minél közelebb a fejtetőhöz, ne alacsonyabbra, mint a fejtetőtől mért 7 cm.

Testtartás általában

Álljunk a falhoz laza tartásban, ha a hátunkat a falhoz érintjük, a fejünknek, vállunknak és a fenekünknek is hozzá kell érnie a falhoz. Járjunk emelt fővel, a szó fizikai értelmében is, mintha egy képzeletbeli súlyt tolnánk felfelé. Húzzuk hátra a lapockánkat járás vagy ülés közben.

Állítsuk be a számítógépet

Fontos, hogy a képernyő közepe valamivel (10-20 fokkal) a szemmagasság alatt legyen. Ha előre kell hajolni, hogy lássuk, hozzuk közelebb a képernyőt, nagyítsuk a betűtípust vagy írassunk fel új szemüveget. Munka közben tornáztassuk a nyakunkat váltott oldalirányba fordítással.

Alvásnál

Inkább oldalt aludjunk, ne háton vagy hason. Ügyeljünk arra, hogy a párna megfelelő méretű legyen, ha túl vastag vagy túl vékony, nyakfájás lehet a vége. Semmiképpen sem aludjunk nagyon magas párnán.

A jó fejtartás

Ha TV-t nézünk, igyekezzünk ne elaludni a képernyő előtt a mellünkre esett állal, ettől is fájhat a nyakunk.

Kerékpározásnál

Igyekezzünk nem igénybe venni a nyakunkat, az ülést és a kormányt a testmagasságunkhoz állítsuk be. Inkább egyenes derékkal kerékpározzunk, a versenykerékpár jobban igénybe veszi a nyakat.

Ne cipeljünk

Csak azt vigyük magunkkal válltáskában vagy hátizsákban, amit feltétlenül szükséges. Legyen a válltáska szíja széles és párnázott.

Telefonálás közben

Kerüljük azt, hogy csak a vállunkkal szorítjuk a fülünkhöz telefont, különösen ne a mobilt. Használjunk inkább headsetet vagy kihangosítót.

Fájdalomcsillapítás

Próbáljuk ki a vény nélkül kapható gyógyszereket, és attól függően, mi esik jól, hűtsük vagy melegítsük a fájó nyakat. Segíthet az enyhe masszázs is. Ha a fájdalom néhány napon belül nem csökken, vagy nem múlik, keressünk fel szakembert.

Az ostorcsapás-sérülés

Általában akkor keletkezik hátsó ütközésnél, amikor a test előre lendül, majd visszarándul, és a gerinc ostorként működik. Az első tünetek általában a nyakfájás és nyakmerevség, de ezt kísérheti fejfájás, szédülés és más tünetek is. Kezelése hasonló a többi nyakfájásnál leírtakhoz, fájdalomcsillapító, és borogatás. Segíthet a masszázs és esetleg szteroid-injekció is.

| nyak, fájdalom
2021-08-18 11:32:45
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop