Remény a gerincvelősérülteknek

Brit tudósok úgy vélik, igen fontos lépést tettek a gerincvelősérülések kezelésében, a cambridge-i egyetem kutatói által kikísérletezett kezelési mód ugyanis lehetővé teszi a gerincvelő sérült idegrostjainak regenerálódását.

Gerincvelő sérülés, bénulás | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A gerincvelősérüléseket azért nehéz kezelni, mert a gerincvelő és az agy esetében nem működik a szervezet önkijavító mechanizmusa. Bár az idegrostok képesek a megújulásra, a sérülés helyén keletkező hegszövet ezt lehetetlenné teszi.

A cambridge-i kutatók azonosítottak egy chondroitináz nevű enzimet, amely a hegszövet molekuláinak megemésztésével lehetővé teszi az idegrostok regenerálódását.

Az enzim az idegrostok képlékenységét is elősegíti, így az épen megmaradt idegrostok könnyebben képesek a sérülés helyét elkerülő, új kapcsolatok létrehozására.

A kutatók az első kísérletek alapján megállapították, hogy a chondroitináz enzim adása a rehabilitációval együtt alkalmazva jobb eredményekkel jár, mint ha csak az egyik technikát használnák.

A kutatók szerint bár a gerincsérülés egy ideje már nem jelent olyan végzetes állapotot, mint korábban, a betegek életminőségére így is óriási hatással van.

A kutatók reményteljesnek találják az enzimkezelést, bár az embereken végzett vizsgálatok még csak ezután kezdődnek el.

BBC News
| gerincvelő sérülés, bénulás
2008-02-17 22:40:37
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop