A teniszkönyök újszerű kezelése

A teniszkönyök fájdalmas kórkép, az alkar izmainak túlzott igénybevétele okozza. Nem feltétlenül van köze ahhoz, hogy valaki valóban teniszezik-e. A Stanford-egyetem kutatói igen jó eredményeket értek el egy újszerű kezelési móddal.

Teniszkönyök, vérlemezke, teniszkönyök | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A műtétet nem igénylő beavatkozás mintegy fél óráig tart, lényege, hogy a beteg saját vérlemezkéit fecskendezik be a fájó könyökbe.

A kísérletet 15 betegen végezték el, valamennyi résztvevőnek régóta – átlagosan 15 hónapja – voltak fájdalmai. Valamennyi beteg próbálkozott már fizikoterápiával, de mivel nem jártak sikerrel, a műtétet fontolgatták. Átlagéletkoruk 48 év volt, és a fájdalom mértéke egy 100 pontos skálán a 80 körül mozgott. A fájdalom négy hét után mintegy a felére csökkent. A kezelés utáni két éven belül 93 százalékos volt a javulás.

A kísérlet során a betegek egészséges karjából levettek kb. 50 ml vért, melyből véréből kivonták a vérlemezkéket, koncentrálták és visszafecskendezték a beteg könyökbe. A beavatkozás mindössze fél órát vett igénybe. A kar további negyedórás pihentetése után a betegek hazamehettek, azzal a tanáccsal, hogy kíméljék a karjukat még egy napon át.

A kontrollcsoport 5 tagja fájdalomcsillapító injekciót kapott. Az injekciók beadása utáni napon valamennyi résztvevő nyújtásos gyakorlatokból álló programot kezdett meg, további két hét múlva erősítő gyakorlatok következtek.

A résztvevőket 4 majd 8 hét, és további 6 hónap illetve két év után ellenőrizték. A vérlemezkét kapott csoport 8 hét elteltével 60 százalékkal kisebb fájdalomról számolt be, 6 hónap után ez a szám 81 százalékra ment fel, és két év után a teniszkönyökös betegek 93 százalékkal kisebb fájdalmat jeleztek. Egy résztvevő sem számolt be mellékhatásról.

A kutatók nem biztosak a beavatkozás hatásmechanizmusában, de valószínűnek tartják, hogy a növekedési faktoroknak nevezett fehérjék hatásáról van szó.

| teniszkönyök, vérlemezke
2006-10-29 11:21:23


A teniszkönyök

Ez a gyakran (a lakosság 1-3 százalékánál) jelentkező lágyrész-reumatizmus bárkinél előfordulhat. Nevét a tenisszel kapcsolták össze, mivel a teniszezők 40-60 száza...


Alkartörések

A törés általában kézre eséskor jön létre. Közvetlen ütés vagy oldalirányból ható erő hatására egy magasságban lévő haránttörések, csavaró erő hatására a...


Könyökficam

Kinyújtott kézre esés könyökficamot okozhat. Az esetek 90 százalékában az alkar csontjai hátrafelé, vagy hátra-kifelé ficamodnak. Ha nincs társult törés, a helyreté...


Visszavarrták az Ausztriában balesetet szenvedett magyar férfi alkarját

Hatórás műtéttel sikerült visszavarrni a jobb alkarját annak az Ausztriában dolgozó magyar munkásnak, aki az egyik építőipari hulladéklerakóban két nappal ezelőtt s...


Leszakadt alkarjával autózott be a kórházba egy magyar munkás Ausztriában

Leszakadt alkarjával autózott be egy magyar férfi a hét végén a kismartoni kórházba - jelentette az APA osztrák hírügynökség a rendőrség közlése alapján.


hirdetés