A felkarcsont szárának törései

Kézre eséskor a felkarcsont megcsavarodhat, és spiráltörés jöhet létre. Könyökre eséskor nyújtott karral a csont ferde vagy haránttörése jöhet létre. A kart ért közvetlen ütés haránt vagy darabos törést okozhat. Idős betegek felkartörése daganatáttét következménye is lehet.<

felkartörés | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Kezelés

A felkarcsont szártöréseket általában retesz velőűrszegezéssel, ritkábban lemezzel és csavarokkal rögzítik, a nyílt töréseket külső rögzítővel stabilizálják, amíg a nyílt sérülés területe gyógyul, majd amint lehet, más módszerre térnek át, általában retesz velűrszegezésre.

A műtét altatásban vagy vezetéses érzéstelenítésben, TV képerősítő alatt végezhető el. A velőűrszeget kis válltáji, alsó harmadban lévő törések esetén hátsó könyöktáji metszésből vezetik be. A műtéttel stabil rögzítés érhető el, a kart csak sebgyógyulásig kell rögzíteni (10 nap), majd megkezdhető a váll- és a könyökízület aktív tornáztatása.

A műtét célja a jó helyzetben történő törésgyógyulás és korai mozgathatóság elérése, a hosszas gipszrögzítés elkerülése.

Szövődmények: vérzés, vérömleny, sebfertőzés, orsóideg bénulás lehet. Az orsóideg bénulása felkartörések esetén előfordulhat. Ha a helyretétel, vagy műtét után jelentkezik az orsóideg bénulás, valószínű, hogy az ideg beszorult a törtvégek közé, ilyen esetben a feltárással nem várnak. Zárt törések esetén az ideg ritkán szakad el, többnyire a sérülés során vongálódik, így nem kell sietni a műtéttel.

Egyéb kezelési lehetőség: a törés műtét nélkül is kezelhető, ennek hátránya a kényelmetlen gipszrögzítés. A gipszet műanyag rögzítőre lehet cserélni 4-5 hét múlva, de így is összesen legalább 10 hétig rögzíteni szükséges a felkart. A vállízület tornáztatása a 4. hét után megkezdhető, de a mozgások teljes helyreállítása 10-12 hét tornakezelést tesz szükségessé.

Kezeletlenül a törés nem gyógyul meg.

Várható eredmény: a szövődmények ritkán fordulnak elő, a könyök és vállízület működése teljesen helyreáll. Orsóideg bénulás esetén a csukló és a kéz passzív és aktív mozgatását kell végezni, ingeráram kezelést alkalmaznak, és a beteg csuklórögzítő sínt visel. Ha a 12. hét után sem mutatkozik javulás, idegvezetési sebesség mérés után az ideget feltárják. Teljes idegszakadás esetén az idegvarrat gyakran nem sikeres, de a kéz működésén ínáthelyezésekkel javítani lehet.

A felkarcsont középső harmadi törései néha nem gyógyulnak meg. Az álízület csontbeültetéssel és belső rögzítéssel kezelhető.

Gyógyulás, utókezelés

A teljes mozgásterjedelem 6-8 hét alatt helyreáll, de a törés teljes gyógyulásáig a nagyobb megerőltetést kerülni kell (6-10 hónap).
| felkartörés
2009-01-15 13:23:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop