A könyökcsúcs törései

Kétféle sérülés fordul elő: darabos törés, amit közvetlen ütés vagy könyökre esés okoz; és szakításos haránttörés, amit a beteg kézre esésekor keletkezik, a megfeszített triceps izom húzó hatására.

könyöktörés, könyökcsúcs törés | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Kezelés

A törést feltárják, helyreteszik, és a törés jellegétől függően feszítőhurokkal, lemezzel vagy ritkán a könyökcsúcs felől bevezetett csavarral rögzítik. Műtét után a tornagyakorlatokat korán el kell kezdeni.

A műtét célja: a törésgyógyulás és a korai mozgathatóság elérése.

Szövődmények: mint minden műtétnél, sebfertőzés, vérömleny kialakulása előfordulhat.

Egyéb kezelési lehetőség:

Az elmozdulás nélküli haránttöréseket, ha a törési rés nem nyílik meg a könyök behajlításakor, konzervatívan is lehet kezelni. A könyököt egy hétig kissé nyújtott helyzetben rögzítik, majd tornagyakorlatokat kezdenek. A kezelés kockázata a törés elmozdulása, a műtét elvégzése biztonságosabb.

Kezeletlenül a törés nem gyógyul meg, a könyök mozgásai beszűkülnek.

Várható eredmény

A könyök merevsége régen gyakori volt, de a belső rögzítéssel és korai mozgatással az eredmények javultak. Álízület néha előfordulhat, ha ahelyretétel nem volt pontos, vagy a belső rögzítés elégtelen Ha a könyök jól működik, ezt figyelmen kívül hagyható; ha nem, stabil belső rögzítésre és csontbeültetésre van szükség. Az ízületi kopás, artrózis késői szövődmény, különösen, ha az ízületi felszín helyretétele nem pontos. Ilyenkor általában tüneti kezelést végeznek.

Gyógyulás, utókezelés

Gipszrögzítés csak sebgyógyulásig szükséges, a tornakezelést legalább 6 hétig kell folytatni.

| könyöktörés, könyökcsúcs törés
2009-01-15 13:37:22
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop