Hirdetés

A teniszkönyök

Ez a gyakran (a lakosság 1-3 százalékánál) jelentkező lágyrész-reumatizmus bárkinél előfordulhat. Nevét a tenisszel kapcsolták össze, mivel a teniszezők 40-60 százalékát érinti.

teniszkönyök |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Különösen a ritkábban játszó amatőröknél, a rossz ütőt, rossz technikát alkalmazók között van több "teniszkönyök-várományos".

Jellegzetesen a fonákütés fájdalmas a játék közben, az alkar feszítőizmainak összehúzódása következtében. A tavaszi teniszkönyök szezont sokan azzal hozzák összefüggésbe, hogy a téli passzivitásból kirajzó teniszezők hajlítóizmai a feszítőizmok rovására erősebbek. Így a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, kóros vongálás miatt mikrotraumák keletkeznek, majd a gyulladásos állapot rögzül. Ha ez a kóros szituáció kialakult, akkor már az izom kis összehúzódásai, tehát banális mozdulatok is fenntartják.

A kezelés legfontosabb pillére a teljes pihentetés, legalább egy héten át, gyulladáscsökkentők szedése mellett. Néha szükség van helyi injekció alkalmazására is, de attól is csak akkor várható eredmény, ha a beteg nem használja a karját, néhány napon át még a kilincset sem nyomja le ezzel a kezével.

Ritkán nem javuló krónikus esetekben műtétet végzünk: az izomtapadás megcsúsztatásával a kóros feszülés megszűnik.

A teniszkönyök kiújulhat, elkerülésére érdemes a könyököt játék után néhány percig jegelni. Az izomzat megfelelő harmóniájának kialakítására kell törekedni, ezért panaszmentes időszakban az alkarizomzatot erősítő gyakorlatokat kell végezni.

teniszkönyök

2017-11-05 18:21:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop