A teniszkönyök újszerű kezelése

A teniszkönyök fájdalmas kórkép, az alkar izmainak túlzott igénybevétele okozza. Nem feltétlenül van köze ahhoz, hogy valaki valóban teniszezik-e. A Stanford-egyetem kutatói igen jó eredményeket értek el egy újszerű kezelési móddal.

Teniszkönyök, vérlemezke, teniszkönyök | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A műtétet nem igénylő beavatkozás mintegy fél óráig tart, lényege, hogy a beteg saját vérlemezkéit fecskendezik be a fájó könyökbe.

A kísérletet 15 betegen végezték el, valamennyi résztvevőnek régóta – átlagosan 15 hónapja – voltak fájdalmai. Valamennyi beteg próbálkozott már fizikoterápiával, de mivel nem jártak sikerrel, a műtétet fontolgatták. Átlagéletkoruk 48 év volt, és a fájdalom mértéke egy 100 pontos skálán a 80 körül mozgott. A fájdalom négy hét után mintegy a felére csökkent. A kezelés utáni két éven belül 93 százalékos volt a javulás.

A kísérlet során a betegek egészséges karjából levettek kb. 50 ml vért, melyből véréből kivonták a vérlemezkéket, koncentrálták és visszafecskendezték a beteg könyökbe. A beavatkozás mindössze fél órát vett igénybe. A kar további negyedórás pihentetése után a betegek hazamehettek, azzal a tanáccsal, hogy kíméljék a karjukat még egy napon át.

A kontrollcsoport 5 tagja fájdalomcsillapító injekciót kapott. Az injekciók beadása utáni napon valamennyi résztvevő nyújtásos gyakorlatokból álló programot kezdett meg, további két hét múlva erősítő gyakorlatok következtek.

A résztvevőket 4 majd 8 hét, és további 6 hónap illetve két év után ellenőrizték. A vérlemezkét kapott csoport 8 hét elteltével 60 százalékkal kisebb fájdalomról számolt be, 6 hónap után ez a szám 81 százalékra ment fel, és két év után a teniszkönyökös betegek 93 százalékkal kisebb fájdalmat jeleztek. Egy résztvevő sem számolt be mellékhatásról.

A kutatók nem biztosak a beavatkozás hatásmechanizmusában, de valószínűnek tartják, hogy a növekedési faktoroknak nevezett fehérjék hatásáról van szó.

| teniszkönyök, vérlemezke
2006-10-29 11:21:23
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop