Hirdetés
Hirdetés

Egyetlen alkarcsont törése, Monteggia sérülés és Galeazzi törés

Az orsócsont vagy a singcsont külön ritkán törik el, társult sérülés a csukló vagy könyöktájon sokszor előfordul. Ha a törött csont szöglettöréssel vagy rövidüléssel gyógyul, a két csont közötti ízület a könyöktájon, vagy a csuklótájon tönkremehet. Ezért mindig megröntgenezik a csuklót és a könyököt is, hogy a társult sérülést ki lehessen zárni.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép. Orthobulletine

Kezelés

A singcsont elmozdult törését feltárás és helyretétel után lemezzel és csavarokkal rögzítik. Az orsócsont törései hajlamosak az elcsavarodásra. A helyretétel után a jó helyzetet nem lehet megtartani, ezért műtétet végeznek lemez és csavarok segítségével.

Galeazzi törés: az orsócsont csuklótáji törése, az orsó-és singcsont közötti ízület ficamával.Műtétet végeznek: a törést lemezzel és csavarokkal rögzítik, az ízületet helyreteszik, ha ficamodásra hajlamos, ideiglenesen áttűzik.

A Monteggia sérülés olyan singcsonttörés, ami együtt jár a könyökízületi végen az orsócsontot helyén tartó gyűrű alakú szalag szakadásával, mely miatt az orsócsont feje kificamodik, törés is keletkezhet.

A sérülés kezelése mindig műtéti, a törést lemezzel és csavarokkal rögzítik, az orsócsont ficamodott feje a lemez felhelyezése után általában magától helyére megy, de néha az ízületet is fel kell tárni.

A műtét célja a korai mozgathatóság, a működés teljes helyreállítása.

Szövődmények: felléphet fertőzés, keringészavar, illetve orsócsont könyökhöz közeli végének műtétje során az orsóideg mozgatóágának sérülése.

Egyéb kezelési lehetőség: az elmozdult töréseket kizárólag műtéttel lehet kezelni. A ritka elmozdulás nélküli töréseket gipszrögzítéssel kezelhetők.

Kezeletlenül a singcsont vagy orsócsont törés rossz helyzetben gyógyul, mozgásbeszűkülés, torzulás jön létre.

Monteggia sérülésnél ha az orsócsont feje ficamodott helyzetben marad, akadályozza a könyökmozgásokat. Galeazzi törésnél állandó csuklófájdalom lép fel, a kéz használhatósága csökken.

Várható eredmény

A műtét után, ha gipszrögzítés nem szükséges, a teljes működés is általában helyreáll. Darabos jellegű töréseknél elhúzódó törésgyógyulás léphet fel, csontbeültetésre lehet szükség. A Monteggia sérülés esetén, ha instabilitás miatt a könyökízületet át kell tűzni, mozgásbeszűkülés maradhat vissza a könyökízületben.

Gyógyulás, utókezelés

Singcsont, orsócsont törés: műtét után korán elkezdhető a torna. Gipszrögzítés a sebgyógyulásig szükséges. 4-6 hét, mire a teljes funkció helyreáll.

Galeazzi törés: Ha az ízület stabil, sebgyógyulás után elkezdhető a torna. Ha az ízületet át kellett tűzni, derékszögű gipszrögzítést helyeznek fel 6 hétre. A teljes funkció a gipszlevétel után 4-6 héttel áll helyre.

Monteggia sérülés: Ha a könyökízület stabil, a hajlítás, a nyújtást és a forgatást 10 nappal a műtét után el lehet kezdeni, gipszrögzítés csak sebgyógyulásig szükséges. Ha a stabilitás bizonytalan, az ízületet áttűzik, és a kart felkargipszben rögzítik 6 hétig, gipszlevétel után további 6-8 hét tornakezelés szükséges.

| orsócsonttörés, singcsonttörés, Monteggia, Galeazzi
2022-12-01 12:01:06
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop