Könyökficam

Kinyújtott kézre esés könyökficamot okozhat. Az esetek 90 százalékában az alkar csontjai hátrafelé, vagy hátra-kifelé ficamodnak. Ha nincs társult törés, a helyretétel után a könyökízület általában stabil, és a ficam ismétlődése nem valószínű.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Freepik
Kezelés

kezelés célja a ficam helyretétele, a normális anatómia és könyökműködés helyreállítása

Egyszerű ficam: A helyretétel általános, vagy helyi érzéstelenítésben történik. A helyretétel után megvizsgálják, a könyökízület stabil-e. Ellenőrzik a keringést és beidegzést, majd röntgenfelvételt készítenek, hogy eldöntsék, a ficam helyretétele sikeres volt-e, és nincsenek-e társult törések. A kart derékszögű gipszsínnel rögzítik egy hétig.

Töréses ficam: A ficamhoz a könyökcsúcs vagy a felkar, illetve az alkarcsontok könyökízületi végének törése társulhat; feltárás és belső rögzítés szükséges. Törhet a singcsont ízületi felszínének nyúlványa, ez ficamodási hajlamot okoz, illetve az orsócsont feje is.

A belső oldalszalag szakadása esetén, illetve ha az orsócsont fejét el kell távolítani, instabilitás jöhet létre. Fiatalabbaknál indokolt a szalag feltárása és varrata is, idősebbeknél az ízület ideiglenes áttűzését végzik. A tűződrótokat három hét után eltávolítják.

Szövődmények

A ficam során a felkari verőér sérülhet. A pulzus hiánya sürgős beavatkozást igényel. A sínt eltávolítják és az alkart kissé kinyújtják. Ha nincs javulás, érfestéses vizsgálatot (arteriográfia, angio CT) végeznek, a felkar verőerét feltárják.

A középideg vagy a singcsonti ideg is sérülhet. Szerencsére a funkció kiesése általában átmeneti, és 6-8 hét alatt magától rendeződik.

Tovább

| könyök, könyökficam, töréses ficam
2022-12-01 11:13:22
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop