Hirdetés

Könyökficam - II.

A "Könyökficam" című cikk folytatása.

könyök, könyökficam, töréses ficam |

InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Concie Medical Knowledge

A kóros helyen képződő csontosodás a roncsolt lágyrészekben keletkezik. A röntgenfelvétel már a sérülést követő 4-6. héten a lágyrészek elcsontosodását mutathatja.

Ha felmerül a szövődmény gyanúja, a tornagyakorlatokat felfüggesztik, és a könyökízületet rögzítik a fájdalom csillapodásáig, majd óvatosan újra el lehet kezdeni a tornát. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek segíthetik a merevség csökkentését; ezeket néha megelőzés céljából is használják.

A mozgásokat gátló csontos kinövéseket akkor lehet eltávolítani, ha a csont már „megérett” és a folyamat már nem terjed tovább. Ezt izotópvizsgálattal lehet ellenőrizni.

A másodlagos ízületi kopás, artrózis késői szövődmény. A tüneteket konzervatívan kezelhetők, de ha a fájdalom és merevség a beteg számára elviselhetetlen, teljes könyökízületi protézis beültetése szóba jöhet. Egyéb kezelési lehetőség nincs.

Kezeletlenül a ficam nem gyógyul, súlyos torzulás, mozgáskorlátozottság jön létre. A társult törések ellátása a teljes funkció helyreállítása miatt szükséges.

Várható eredmény

A könyök nyújtásában 20-30 fokos elmaradás nem ritka könyökficam után. A fizioterápia segíthet, de a mozgások erőltetését el kell kerülni.

Gyógyulás, utókezelés

Egyszerű ficam esetén egy hét múlva a gipszsínt el lehet távolítani és óvatos tornagyakorlatokat lehet kezdeni, majd 3 hét múlva a karfelkötést is el lehet hagyni. Engedni kell, hogy a könyök mozgásai maguktól térjenek vissza, soha nem szabad erőltetni. A teljes mozgásterjedelem 6-8 hét múlva áll helyre.

Töréses ficam esetén a gipszrögzítés 3 hétig szükséges. A gipszlevétel után tornakezelést kezdenek, melyet 8-12 hétig kell végezni.

könyök, könyökficam, töréses ficam

2022-12-01 11:22:14

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop