Hirdetés

Korunk betegsége – a mobiltelefon-könyök

Előfordult már Nintendo-hüvelykujj és gitárcsukló, most itt a legújabb modern betegség: a mobiltelefon-könyök.

könyöktáji alagút szindróma, mobiltelefon |

InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.


A könyök alagút szindróma, azaz a mobiltelefon-könyök az alkarban és a kézben zsibbadó, szúró, fájó érzéssel jár, melyet a singcsonti ideg nyomása okoz. Ez az ideg az, melyet, ha beütjük a könyökünket, végigfut a karunkon az áram.

A betegség akkor alakul ki, ha valaki túl sokat és sokáig tartja a füléhez behajlított könyökkel a mobilját. Sokszor a korlátlan beszélgetések, alacsony percdíjas akciók is kiválthatják, hogy valaki nem figyel oda, meddig beszél.

Az arra fogékony embereknél a behajlított könyök merev tartása hosszú időn át a váráramlás gyengüléséhez vezet, ami steril gyulladást okoz, és a beszűkült alagútban az ideg nyomás alá kerül.

A tünetek súlyosbodásával a beteg veszíthet izomerejéből, romolhat a mozgáskoordináció és a mobilitás is, ilyenkor még az írás is nehéz. Krónikus, kezeletlen esetekben a gyűrűsujj és a kisujj mozgása is károsodik.

Bár konkrét adatok nincsenek, de a szakemberek szerint egyre nő az előfordulás a 3,3 milliárd mobiltelefon-tulajdonos körében.

Ez a második leggyakoribb alagút tünetegyüttes, az első helyen a kéztőalagút-szindróma áll, ami a csukló és a kéz hasonló megbetegedése.

A betegek közt legtöbb a középkorú vagy annál idősebb, és a nőknél gyakoribb. Ennek nemcsak az az egyébként kézenfekvőnek tűnő oka, hogy ők többet telefonálnak, hanem hormonális okok is húzódnak a háttérben. Van, hogy hasonló tüneteket okoz a rossz kéztartással való alvás vagy az íróasztalnál ülés is.

A legtöbb esetben kisebb életmódbeli változtatások enyhítenek a tüneteken, például ilyen a headset használata. Ha az alvási testhelyzet a hibás, egy kispárna segíthet.

A súlyosabb eseteket fizioterápis kezeléssel, ultrahanggal vagy nyújtással és masszázzsal injekciókkal és műtéttel gyógyítják.

könyöktáji alagút szindróma, mobiltelefon

2019-07-12 10:37:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop