Korunk betegsége – a mobiltelefon-könyök

Előfordult már Nintendo-hüvelykujj és gitárcsukló, most itt a legújabb modern betegség: a mobiltelefon-könyök.

| InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

A könyök alagút szindróma, azaz a mobiltelefon-könyök az alkarban és a kézben zsibbadó, szúró, fájó érzéssel jár, melyet a singcsonti ideg nyomása okoz. Ez az ideg az, melyet, ha beütjük a könyökünket, végigfut a karunkon az áram.

A betegség akkor alakul ki, ha valaki túl sokat és sokáig tartja a füléhez behajlított könyökkel a mobilját. Sokszor a korlátlan beszélgetések, alacsony percdíjas akciók is kiválthatják, hogy valaki nem figyel oda, meddig beszél.

Az arra fogékony embereknél a behajlított könyök merev tartása hosszú időn át a váráramlás gyengüléséhez vezet, ami steril gyulladást okoz, és a beszűkült alagútban az ideg nyomás alá kerül.

A tünetek súlyosbodásával a beteg veszíthet izomerejéből, romolhat a mozgáskoordináció és a mobilitás is, ilyenkor még az írás is nehéz. Krónikus, kezeletlen esetekben a gyűrűsujj és a kisujj mozgása is károsodik.

Bár konkrét adatok nincsenek, de a szakemberek szerint egyre nő az előfordulás a 3,3 milliárd mobiltelefon-tulajdonos körében.

Ez a második leggyakoribb alagút tünetegyüttes, az első helyen a kéztőalagút-szindróma áll, ami a csukló és a kéz hasonló megbetegedése.

A betegek közt legtöbb a középkorú vagy annál idősebb, és a nőknél gyakoribb. Ennek nemcsak az az egyébként kézenfekvőnek tűnő oka, hogy ők többet telefonálnak, hanem hormonális okok is húzódnak a háttérben. Van, hogy hasonló tüneteket okoz a rossz kéztartással való alvás vagy az íróasztalnál ülés is.

A legtöbb esetben kisebb életmódbeli változtatások enyhítenek a tüneteken, például ilyen a headset használata. Ha az alvási testhelyzet a hibás, egy kispárna segíthet.

A súlyosabb eseteket fizioterápis kezeléssel, ultrahanggal vagy nyújtással és masszázzsal injekciókkal és műtéttel gyógyítják.

| könyöktáji alagút szindróma, mobiltelefon
2019-07-12 10:37:19


Korunk betegsége – a mobiltelefon-könyök

Előfordult már Nintendo-hüvelykujj és gitárcsukló, most itt a legújabb modern betegség: a mobiltelefon-könyök.


A teniszkönyök

Ez a gyakran (a lakosság 1-3 százalékánál) jelentkező lágyrész-reumatizmus bárkinél előfordulhat. Nevét a tenisszel kapcsolták össze, mivel a teniszezők 40-60 száza...


Alkartörések

A törés általában kézre eséskor jön létre. Közvetlen ütés vagy oldalirányból ható erő hatására egy magasságban lévő haránttörések, csavaró erő hatására a...


Könyökficam

Kinyújtott kézre esés könyökficamot okozhat. Az esetek 90 százalékában az alkar csontjai hátrafelé, vagy hátra-kifelé ficamodnak. Ha nincs társult törés, a helyreté...


A teniszkönyök újszerű kezelése

A teniszkönyök fájdalmas kórkép, az alkar izmainak túlzott igénybevétele okozza. Nem feltétlenül van köze ahhoz, hogy valaki valóban teniszezik-e. A Stanford-egyetem ku...