Legutóbbi cikkek

Egyetlen alkarcsont törése, Monteggia sérülés és Galeazzi törés

2022. 12. 01

Az orsócsont vagy a singcsont külön ritkán törik el, társult sérülés a csukló vagy könyöktájon sokszor előfordul. Ha a törött csont szöglettöréssel vagy rövidüléssel gyógyul, a két csont közötti ízület a könyöktájon, vagy a csuklótájon tönkremehet. Ezért mindig megröntgenezik a csuklót és a könyököt is, hogy a társult sérülést ki lehessen zárni.

Könyökficam - II.

2022. 12. 01

A "Könyökficam" című cikk folytatása.

Könyökficam

2022. 12. 01

Kinyújtott kézre esés könyökficamot okozhat. Az esetek 90 százalékában az alkar csontjai hátrafelé, vagy hátra-kifelé ficamodnak. Ha nincs társult törés, a helyretétel után a könyökízület általában stabil, és a ficam ismétlődése nem valószínű.

Korunk betegsége – a mobiltelefon-könyök

2019. 07. 10

Előfordult már Nintendo-hüvelykujj és gitárcsukló, most itt a legújabb modern betegség: a mobiltelefon-könyök.

A teniszkönyök

2017. 11. 05

Ez a gyakran (a lakosság 1-3 százalékánál) jelentkező lágyrész-reumatizmus bárkinél előfordulhat. Nevét a tenisszel kapcsolták össze, mivel a teniszezők 40-60 százalékát érinti.

Alkartörések

2017. 10. 29

A törés általában kézre eséskor jön létre. Közvetlen ütés vagy oldalirányból ható erő hatására egy magasságban lévő haránttörések, csavaró erő hatására a két csonton különböző magasságban spiráltörések keletkeznek.

A könyökcsúcs törései

2009. 01. 15

Kétféle sérülés fordul elő: darabos törés, amit közvetlen ütés vagy könyökre esés okoz; és szakításos haránttörés, amit a beteg kézre esésekor keletkezik, a megfeszített triceps izom húzó hatására.

Az orsócsont fejének törései

2009. 01. 15

Ezek a törések fiatal felnőttkorban és gyermekkorban elég gyakoriak. Nyújtott könyökkel tenyérre esés során az orsócsont feje nekiütközik a felkar könyökízületi végének ízületi felszínébe. Sérülhet az orsócsont fejével szemben álló ízületi felszín is, ez rtg-en nem látható, de fontos szövődmény.

A felkarcsont könyökízületi végének törései

2009. 01. 15

A felkarcsont könyökízületi végén általában ízületbe hatoló törések jönnek létre. A csontritkulásban szenvedő betegek kivételével ezek az ízületbe hatoló törések nagy erőbehatásra jönnek létre, kiterjedt lágyrészsérüléssel.

A felkarcsont szárának törései

2009. 01. 15

Kézre eséskor a felkarcsont megcsavarodhat, és spiráltörés jöhet létre. Könyökre eséskor nyújtott karral a csont ferde vagy haránttörése jöhet létre. A kart ért közvetlen ütés haránt vagy darabos törést okozhat. Idős betegek felkartörése daganatáttét következménye is lehet.

1 |
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop