Hirdetés
Hirdetés

3D nyomtatás a baleseti sebészetben

A 3D nyomtatás alkalmazása a baleseti sebészetben számos előnyt nyújthat. Például lehetővé teszi a műtétek előzetes tervezését és gyakorlását, a betegek egyedi igényeinek és méreteinek jobb figyelembevételét, valamint a gyorsabb és hatékonyabb prototípusok és eszközök létrehozását. Az alábbiakban néhány példa.

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: Science Direct

Anatómiai modellek

 A 3D nyomtatás lehetővé teszi valósághű anatómiai modellek létrehozását a sérült testrészekről. Ezek a modellek segítenek a sebészeknek jobban megérteni a sérülést és a komplex anatómiát, ami lehetővé teszi az előre tervezést és a pontosabb műtéti beavatkozást. Például csonttörés esetén egy 3D nyomtatott modellel a sebészek előre gyakorolhatják a műtétet, kipróbálhatják az implantátumokat és meghatározhatják az optimális műtéti eljárást.

Egyedi implantátumok

A 3D nyomtatás lehetőséget ad az egyedi implantátumok és protézisek gyártására. Lehetőség van például olyan törések helyreállítására, amelyekre nincs standard méretű vagy formájú implantátum. A 3D nyomtatás segítségével pontosan illeszkedő implantátumokat tervezhetnek és gyárthatnak az egyedi igények alapján, ami javíthatja a betegek gyógyulási esélyeit és funkcionális eredményeit.

Prototípusok és eszközök

 A 3D nyomtatás lehetővé teszi prototípusok és egyedi eszközök gyors gyártását a baleseti sebészetben. Ezek az eszközök lehetnek például különleges sebészeti műszerek vagy speciális tartozékok, amelyeket a hagyományos módszerekkel nehéz vagy költséges lenne előállítani. A 3D nyomtatás segítségével gyorsan és hatékonyan létrehozhatnak olyan eszközöket, amelyek segítik a műtéti beavatkozást és növelik a siker esélyét.

Sérült szerkezetek helyreállítása

A biomateriális alapanyagok használatával a 3D nyomtatással élő szövetek, például csont- vagy bőrregenerációs struktúrák létrehozása is lehetséges. Ez a folyamat a következő lépésekből áll:

1. Az érintett terület szkennelése: A műtéti területet vagy a sérült testrészt 3D szkennerekkel rögzítik, hogy pontos digitális modellt hozzanak létre.

2. A tervezés és modellezés: A digitális modell alapján számítógéppel tervezik meg a regenerációs struktúrát, a sérült terület méreteinek és formájának megfelelően.

3. Nyomtatás: A tervezett struktúra 3D nyomtatóval készül, ahol speciális biomateriális tinta vagy por rétegenként felépíti a regenerációs struktúrát.

4. Műtéti beültetés: Az elkészült 3D nyomtatott regenerációs struktúrát behelyezik a sérült területre. Ez lehetővé teszi a sérült szövet helyreállítását és a test természetes gyógyító folyamatainak támogatását.

A leírt eljárások hozzájárulnak a pontosabb és sikeresebb műtétekhez, valamint a betegek gyógyulásának és rehabilitációjának javításához.

| 3D nyomtatás, baleseti sebészet
2023-06-11 17:43:37
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop