Hirdetés
Hirdetés

A töréskezelés újabb módszerei

Az utóbbi években számos újabb töréskezelési módszer jelent meg. Néhány újabb töréskezelési módszer közül a következőket említhetjük:

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: SZJK

1. Lemezes oszteoszintézis: Csontegyesítést jelent, amely során a törött csontot kis fémlemezekkel, csavarokkal vagy tűződrótokkal rögzítik. Az eljárás elve régi ugyan, de a lemezek, csavarok anyaga, formája, az új műszerek könnyebbé és pontosabbá teszik a műtéteket. Az oszteoszintézis előnye, hogy rövidebb idő alatt lehet a beteget kivenni az ágyból, hamarabb kezdhető el a fizioterápia, elkerülhetők a hosszas fekvéssel járó szövődmények, pl. a felfekvés és a tüdőgyulladás. A csonttörés gyógyulása után a fémlemezeket és csavarokat eltávolítják, hogy a késői szövődményeket, pl. csontritkulás, fémártalom, elkerüljék.

2. Velőűrszegezés: Ez egy másik műtéti eljárás, amely során egy fémcsövet (velőűrszeg), titánból készített rugalmas tömör szeget (TEN)helyeznek a törött csont velőüregébe, hogy stabilizálják a törést. A velőűűrszegek alakja és a behelyezést könnyítő műszerek az utóbbi évelben sokat fejlődtek. A velőűrszegezés előnyei a stabilitás, a gyorsabb gyógyulás és a rövidebb kórházi tartózkodás. Emellett a betegek gyakran hamarabb kezdhetnek terhelni, ízületeiket tornásztatni, mint más töréskezelési módszerek esetén.

3. Porózus fémimplantátumok: A porózus fémimplantátumok a törött csont rögzítésére alkalmazzák, lehetővé teszik a csontok gyógyuláshoz és integrálódnak a szövetekkel. Ez a módszer segíthet a csontok helyreállításában és a gyorsabb gyógyulásban, és hatékony lehet az olyan súlyos törések kezelésében, amelyek más módszerekkel nehezebben kezelhetők.

4. Oszteoplasztika: A beavatkozás során csontpótló anyagot fecskendeznek vagy helyeznek a törésbe, hogy elősegítsék a gyógyulást és a csontok helyreállítását. A csontpótló anyag lehet mesterséges vagy a beteg saját csontjából kinyert, és az eljárás során gyakran használnak sebészeti ragasztót is

5. Sejtterápia: A sejtterápia egy olyan kezelési módszer, amely során élő sejteket ültetnek be a törött csont területére, hogy elősegítsék a gyógyulást és a csontok helyreállítását. A sejtek lehetnek a velőűrből nyert saját őssejtek vagy laboratóriumban előállítottak. A sejtterápia egy viszonylag új töréskezelési módszer, de sok kutató szerint nagy lehetőségek rejlenek benne a jövőben. Az őssejtterápia előnyei közé tartozik, hogy lehetővé teszi a törött csont gyorsabb gyógyulását és a csontok helyreállítását, valamint minimalizálja a sebészeti beavatkozás szükségességét.

6. Ultrahangos töréskezelés: Az ultrahangos töréskezelés során az érintett területre ultrahang hullámokat irányítanak, amelyek elősegítik a gyorsabb gyógyulást és csontregenerációt. Az ultrahangos töréskezelés nem invazív és nem jár sebészeti beavatkozással, így kevesebb kockázattal és mellékhatással jár.

7. 3D nyomtatott implantátumok: A 3D nyomtatott implantátumok a törött csont területére beültetett, egyedi méretű és alakú implantátumok, amelyeket a beteg anatómiai paramétereinek megfelelően készítenek. Az ilyen implantátumok lehetővé teszik a pontosabb és hatékonyabb csontrekonstrukciót, valamint minimalizálják a műtét utáni szövődmények kockázatát.

Ezek a töréskezelési módszerek mind hatékony lehetőségek a csonttörések kezelésére. A legmegfelelőbb kezelési módszer kiválasztása attól függ, hogy milyen súlyos a törés, hol van a törés, és milyen általános egészségi állapotban van a beteg. Az orvos által javasolt kezelési terv mindig az egyéni körülmények figyelembevételével történik.

| csonttöréa, velőúrszegezés, implantátum, lemezes szintézis, ultrahang, sejtterápia
2023-04-13 16:43:48
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop