Hirdetés
Hirdetés

Gyorsabb csontgyógyulás ultrahanggal

Többek között az ultrahangnak is köszönhető, hogy a dallasi rögbicsapat ott van a bajnoki rájátszásban.

ultrahang, elhúzódó törésgyógyulás, törés | The New York Times Health News Service   Medincorp | Poirot, C.

A Dallas Cowboys ugyanis alig kezdte el a szezont, amikor egyik kulcsjátékosuk, Troy Aikman eltörte a bal kulcscsontját a Denver Broncos elleni szeptemberi rangadón.

A játékos gyógyulását alacsony intenzitású ultrahangkezelésekkel gyorsították, és a Cowboys sztárvédője éppen idejében vissza tudott állni a csapatba, hogy eljuttassa a dallasi gárdát a rájátszásokig (igaz, ennek ellenére kikaptak a biztosnak tűnő, Arizona Cardinals elleni meccsen).

Aikman kulcscsontja részben azért gyógyult be ilyen hamar, mert nála is az új, Sonic Accelerated Fracture Healing System elnevezésű eljárást alkalmazták. Ez voltaképpen egy elemről működő kéziműszer, amely a törés helyére küld ultrahanghullámokat. Aikman naponta 20 percet használta a készüléket.

A többi elektromos stimulációs készülékkel ellentétben, amelyekkel régebbi, nehezen gyógyuló töréseket szoktak kezelni, az SAFHS-t kifejezetten a friss, új törések terápiájában alkalmazzák.

"Ez teljesen eltér a többi terápiás ultrahangos berendezéstől. A kibocsátott sugár nem nagyobb annál, mint amivel a magzatokat szoktunk vizsgálni, tehát igen biztonságos" - jelentette ki Pat McBrayer, a készüléket gyártó New Jersey-i Exogen elnök-igazgatója. "A pulzáló ultrahang mechanikai hatást gyakorol a csontsejtekre, és ezzel gyorsítja a csontfejlődést."

Az alacsony intenzitású ultrahang alacsony mechanikai nyomást fejt ki a törött csontokra, és ezáltal javítja a sérült részek vérellátását, és ennek köszönhetően a gyógyulási folyamat is kevesebb időt vesz igénybe, tudtuk meg az American Academy of Orthopaedic Surgeons tavaly nyári konferenciáján ismertetett beszámolóból.

Az új, receptre kapható készülék ára 2500 dollár, mondta McBrayer, igen népszerű a profi és amatőr sportolók körében, de hasznos a lassabban gyógyuló idősebbek számára is.

Amikor begipszelik a törött részt, egy kis kupakkal ellátott rést hagynak a törés feletti helyen (ami leginkább a benzintartály beöntőnyílásához hasonlítható), és így könnyen szabaddá tudják tenni a sérült részt az ultrahang-készülék számára. Ha gipszkötésre nincs szükség - mint például Aikman esetében -, akkor a készüléket közvetlenül a bőrhöz érintve juttatják be az ultrahanghullámokat.

A Journal of Bone and Joint Surgery cikke szerint a készülék átlagosan 38 százalékkal rövidíti le a gyógyulási időt, és 93 százalékban sikeres.

Az Exogen híres páciensei közé tartozik még a Green Bay Packersből Antonio Freeman, a Dallas Starts volt csillaga, Greg Adams, a Dallas Mavericksből Kurt Thomas, az alpesi síző Picabo Street és a tornász Dominique Moceanu is.

"Az ultrahang jelentősen csökkenti a gyógyulási időt, ezért sok sportolónak írjuk fel, hogy minél előbb visszatérhessenek a pályára" - mondta dr. Paul Freudigman, dallasi ortopédsebész, aki komplex és nehezen gyógyuló töréseknél is szokta használni az SAFHS-t.

"Az ultrahang mechanikus ingereket ad át a csontsejtekbe, amelyekben így a gyógyulást elősegítő elektromos állapotok állnak be" - mondta dr. Freudigman. "Általában a hagyományos módszerekkel nehezen kezelhető eseteknél - és a sportolóknál - alkalmazzuk."

Megjelent: Fort Worth Star-Telegram

| ultrahang, elhúzódó törésgyógyulás, törés
2002-07-31 23:12:56
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop