Hirdetés
Hirdetés

Őssejtek a csontszövet pótlására

Holland kutatók azt vizsgálták, milyen fejlődés tapasztalható a betegség vagy baleset következtében károsodott csontszerkezet helyreállításában.

csont, pótlás | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Mindeddig az első számú megoldás egy más testtájékról (leggyakrabban a csípőlapátból) vett saját csont beültetése volt. Ezzel az eljárással azonban adódhatnak problémák, a csont eltávolítása például műtét után fájdalmat, ritkán fertőzést okozhat.

Alternatív megoldásként idegen donorból (konzerv csont, borjúból vett antigénmentes csont) vett csont-átültetés is szóba jöhet, de ezek a megoldások kevésbé sikeresek, és fennáll a vírusfertőzés átvitelének lehetősége.

Vannak mesterséges hydroxilapatit csontpótló készítmények is, melyek ígéretesek, viszont igen drágák.

A kutatók megpróbálkoztak új csontszövet létrehozásával. – A csontvelőből vett őssejtek felhasználásával ígéretes technikát lehet kifejleszteni – írják a kutatók, állatkísérletekben már sikeres volt ez a megoldás.

A szerzők cikkükben áttekintik a humán őssejtből előállított csontszövettel kapcsolatos adatokat, köztük saját klinikai kísérleteik eredményeit is, valamint azokat az új lehetőségeket, amelyek a klinikai sikerhez vezethetnek.

| csont, pótlás
2007-02-26 10:35:44
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop