Hirdetés
Hirdetés

Sikerrel zárták egy csonthelyettesítő anyag tesztelését Krakkóban

Sikerrel zárták egy csonthelyettesítő anyag tesztelését egy krakkói egyetem anyagmérnökei; a szivacsszerű készítmény a nehezen visszaépülő, sérült vagy hiányos csontszövet rekonstrukcióját serkenti, majd beépül a szervezetbe, csökkentve a szükséges beavatkozások számát.

csont, csontpótlás | MTI Hírek 2012 ;9
A krakkói bányászati és kohászati akadémia (AGH) kutatói egy 90 százalékban levegőből álló, maradék részében a természetes szövetek tulajdonságait utánzó anyagot állítottak elő. Erre a szivacsszerű vázra épül vissza a csontozat, így a mesterséges anyag is teljesen beépül a szervezetbe.

Az új készítményt várhatóan a csontozat nehezen gyógyuló sérüléseinek kezelésében, vagy a daganatok kiműtése után hiányos szövetek visszaépítésében fogják alkalmazni, mert azon kívül, hogy a szervezetet saját csontsejtjek termelésére készteti, nem igényel sebészeti eltávolítást - mondta a lengyel rádiónak Elzbieta Pamula, a projekt vezetője.

A hiányos vagy sérült csontozatot jelenleg átültetéssel vagy implantátumokkal pótolják, de a létező módszerek se nem egyszerűek, se nem olcsók - hangsúlyozta a kutató.

A több mint 10 éves, költséges projekt keretében az egyik kelet-lengyelországi természettudományi egyetemen állatokon is tesztelték az új anyagot. Az etikai bizottság engedélyével végzett műtétek sikeresnek bizonyultak, de ahhoz, hogy a készítmény piacra kerüljön, egyebek közt a klinikai kísérletek lebonyolítására van szükség.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte az 50 évesnél idősebbek fele szenved csont- és ízületi betegségekben.
| csont, csontpótlás
2012-02-23 08:50:25
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop