Törött csontok gyógyítása nanoszálak segítségével

A baleset vagy valamilyen betegség folytán sérült csontok gyógyítására, úgy tűnik, új eszköz van a kutatók kezében.

csont, csonttörls, nanoszálak, csonttörls | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Az emberi csontok szerves és szervetlen összetevőkből állnak. A szerves a kollagén, az emlősök legjellegzetesebb fehérjéje, a szervetlen pedig a hidroxi-apatit, egy kalciumkristály. A kollagén afféle természetes állványzatot alkot, amire rárakódva a kalciumkristályok csonttá szerveződnek.

A kutatók most nanoszálakkal kívánják helyettesíteni a kollagént. A nanoszálak igen erős szénmolekulák, méretük a méter egymilliárdod része.

A nanoszálakat kémiai kezelésnek vetették alá, úgy, hogy azok magukhoz vonzzák a hidroxi-apatitot. A nanoszál a legerősebb emberalkotta szál, a kémiai kötések itt a legerősebbek. Az anyag gyártója szerint, ha a nanoszálakat nem a csontot alkotó ásványi anyagok vonzására kísérletezik ki, bármilyen más anyag is építhető rájuk.

A kutatók azt remélik, hogy nemsokára ki tudják próbálni, hogyan reagál az emberi szervezet a szén nanoszálakra. Bár az emberi test fő alkotóeleme a szén, semmi sem szavatolja, hogy jól megférnek egymás mellett.

Más kérdésekre is választ keresnek a kutatás során. A nanoszálakat minden valószínűség szerint folyadék formájában fogják a sérült vagy a megbetegedett csont környékére befecskendezni. A kutatók még nem biztosak abban, hogy az anyag fogja tudni szervezni magát, és a kellő mennyiségű csont fog a kellő helyen növekedésnek indulni. Az is lehet, hogy a nanoszálból képződött csont túlságosan erős lesz a környezetéhez képest, és roncsolja a csontszövetet.

A nanoszál a gumiiparban, valamint az elasztomerek gyártásánál már igen sikeres, hamarosan kiderül, mennyire lesz alkalmazása sikeres a gyógyításban is

Wired.com
| csont, csonttörls, nanoszálak
2023-04-13 16:47:16
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop