Hirdetés
Hirdetés

A Dupuytren kontraktúra (palmaris fibromatosis)

A tenyéri bőnye (fascia) zsugorodása, amely az ujjak hajlított helyzetű zsugorodását okozza.

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: NHS

A Dupuytren-betegség oka továbbra is ismeretlen, de úgy gondolják, hogy örökletes tényezők, valamint bizonyos környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. A betegség általában az idősebb férfiakat érinti, és gyakrabban fordul elő az észak-európai és az ázsiai nápesség körében. Az a tényező, amely a tenyéri fascia megvastagodását és zsugorodását kiváltja, nem ismert. Néhány esetben a betegség családi halmozódást mutat.

Panaszok, tünetek és kórlefolyás

A legelső tünet általában a tenyéren észlelhető érzékeny csomó (leggyakrabban a középső vagy a gyűrűsujj tövében), amely felületes, húrszerű köteggé fejlődik és az ízületek zsugorodását okozza. A csomó kezdetben kellemetlen érzést okozhat, növekedése során azonban fájdalmatlanná válik. A zsugorodás rosszabbodásával az ujjakat a beteg nem képes kinyújtani.

Egyes esetekben az ujjak középízületei felett a kézháti oldalon kötőszövetes megvastagodás (Garrod-féle párnák) jelentkeznek. Néha, a betegek 7-10%-ban Peyronie-betegség (a hímvessző görbülése) és ritkán a talpon észlelhető csomók (plantaris fasciitis)csatlakozik hozzá.

Kezelés

A Dupuytren-betegség kezelésének célja általában az, hogy megállítsa a betegség előrehaladását, javítsa a kéz mozgékonyságát és enyhítse a fájdalmat. Az orvosok többféle kezelési lehetőséget alkalmazhatnak.

1. Műtéti kezelés akkor jön szóba, ha a beteg nem tudja tenyerét laposan az asztalra fektetni, vagy az ujj ízületeiben kialakult jelentős hajlított helyzet a kéz működését csökkenti. A megbetegedett bőnye (fascia) eltávolítása során óvatosan kell eljárni, a környezetben található ér- és idegképletek, valamint ínak miatt. Az ujjízületek korrekciója általában nem sikeres, ezért az ezekben kialakuló zsugorodás korai műtéti kezelése javasolt. 

2. Injekciós kezelés: Az injekciók általában egy kis mennyiségű gyógyszert tartalmaznak, amely elpusztítja a kötőszövetet. Ez segíthet csökkenteni a betegség előrehaladását. A Dupuytren-betegség kezelésében használt kémiai közé tartoznak a kollagenázt tartalmazó injekciók, amelyek az érintett terület kötőszövetében található kollagén rostokat bontják le. 

Szkleroterápia: Ez a kezelési módszer a kötőszövetbe injektált kémiai anyagokat használja a kötőszövet elpusztítására. Ez segíthet csökkenteni a betegség előrehaladását és javítani a kéz működését. Ilyen anyagok például az etanol és a nátrium-tetradecil-szulfát, amelyek segítenek a kötőszöveti elváltozások elpusztításában. 

A Dupuytren contractura injekciós kezelése általában a kollagénáz enzim alkalmazását jelenti, amelynek hatására a betegség tünetei csökkennek vagy eltűnnek. A kezelés előnye, hogy minimálisan invazív, és általában kevesebb mellékhatása van, mint a műtéti kezelésnek.

A kezelést általában helyi érzéstelenítésben végezik, és az injekciót az érintett szövetbe adják be. A kezelés után a páciensnek szüksége lehet néhány nap pihenésre, és az érintett kezét fáslival kell védeni. A teljes felépülési idő általában 1-2 hét, de ez az egyéni körülményektől függően változhat.

p>A kollagenáz enzim Magyarországon kapható, hivatalos neve "kollagenáz ABC". A kezelés rendelése csak orvosi javallattal lehetséges, az injekció beadását csak tapasztalt és képzett orvos végezheti kizárólag kórházakban, egészségügyi intézményekben. Az injekció beadásának pontos módja és gyakorisága szintén az orvos döntése alapján történik.

Milyen szövődmények vannak?

Bizonyos szövődmények előfordulhatnak, mint bármely más orvosi beavatkozásnál. 

1. Fájdalom és duzzanat: Az injekció beadása után átmeneti fájdalom és duzzanat jelentkezhet az érintett területen.

2. Bőrirritáció: Az injekció helyén a bőr megduzzadhat, és piros és viszkető lehet.

3. Sebgyógyulási zavarok: Ritkán az injekció okozta reakciók miatt a sebek lassabban gyógyulnak, és esetleg fertőzés is előfordulhat.

4. Idegkárosodás: Az idegek sérülhetnek, ami átmeneti vagy tartós lehet.

5. Allergiás reakciók: Ritkán előfordulhat allergiás reakció, ami anafilaxiához vezethet.

6. Vérzés: injekció helyén vérzés következik be.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti szövődmények nagyon ritkán fordulnak elő, és általában átmenetiek. 

3.Fizioterápia: A fizioterápia segíthet az ujjak merevségének enyhítésében és a kéz mozgékonyságának javításában. Az orvos vagy a fizioterapeuta gyakorlatokat és masszázst javasolhat.

4. Speciális sínek vagy a kéztámaszok segíthetnek a kéz mozgékonyságának javításában és a fájdalom enyhítésében.

Fontos megjegyezni, hogy a Dupuytren-betegség kezelésének hatékonysága és eredményessége egyénenként változó. Az orvosok általában a betegség súlyosságát és az érintett területeket figyelembe véve állítják össze a megfelelő kezelési tervet. Továbbá, bár a betegség jelenleg nem gyógyítható, a korai diagnózis és az időben elkezdett kezelés segíthet a betegség előrehaladásának lassításában és a beteg életminőségének javításában.

| Dupuytren kontraktúra, palmaris fasciitis, Peyronie-betegség, plantaris fasciitis, talpi kontraktúra
2023-04-17 14:37:07
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop