A kéz csonttörései

A kéz csonttörései gyakoriak. A törés lehet stabil és elmozdulás nélküli, illetve instabil törés, mely elmozdulással jár. A törések egy része a csont szárán fordul elő, máskor az ízületi felszíneken. A darabos törések gyakran nagyenergiájú sérülés során jönnek létre, és gyakran instabilak. Nyílt törésről akkor beszélünk, ha a törtdarabok áttörik a bőrt. Ilyenkor a fertőzés veszélye fokozott.

kéz, csonttörés, ujjperctörés, kézközépcsont törés | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

A kéz csonttörésekor fájdalom, merevség, mozgáskiesés jelentkezik, az ujj deformált lehet. A csontok szorosan összefüggenek az inakkal és szalagokkal, ezért a törés gyógyulása után a kéz merev és gyenge maradhat. Az ízületi felszínt érintő törések után artrózis alakulhat ki.

Kezelés

Vizsgálat és röntgenfelvételek alapján lehet meghatározni, van-e törés és milyen kezelési módot lehet alkalmazni, a törés típusától függően.

Az elmozdulás nélküli töréseket sínezéssel lehet kezelni (alusín vagy gipszsín). Egyes elmozdulással járó törések fedetten helyre tehetők, miután tűződrótokkal rögzítették, bőrmetszés nélkül.

Az elmozdult törések nagy részét feltárás után lehet helyretenni, és tűződrótokkal dróthurokkal, lemezzel vagy csavarokkal rögzíteni. Az ízületi felszín töréseit a lehető legpontosabban helyre kell állítani.

Néha csonthiány van, vagy a csont olyan darabosan törött, hogy helyreállítani nem lehet. Ilyen esetekben csontbeültetésre is sor kerül. A csontot a test másik területéről veszik, majd külső rögzítővel stabilizálják. A külső rögzítő fémrudakból áll, melyet a törés alatt és felett befúrt csavarokhoz rögzítenek. A törést a húzás tartja helyben, míg meg nem gyógyul.

Amint a törés elég stabil, mozgásgyakorlatokat kezdenek, az ujjak elmerevedésének megelőzése miatt. A gyakorlatok megkezdésének időpontja a töréstől és az elvégzett műtéttől függ.

Várható eredmény

A csontok röntgenfelvételen látható tökéletes helyzete nem mindig szükséges a jó funkcióhoz. A törés magasságában csontdudor keletkezhet a csontgyógyulás során, ezt törési kallusznak hívják. Ez a normális gyógyulási folyamat része, idővel megkisebbedik.

A törésgyógyulás során lehetséges problémák: a kéz merevsége, fertőzés, elhúzódó gyógyulás vagy a gyógyulás elmaradása. A dohányzás lassítja a törésgyógyulást. A gyermekkori törések egyes töréstípusainál, ha a növekedési zóna sérült, később deformitás alakulhat ki.

A beteg jelentősen hozzájárulhat a szövődmények elkerüléséhez, ha követi a kezelőorvos utasításait és szorgalmasan végzi a gyógytornakezelést.

| kéz, csonttörés, ujjperctörés, kézközépcsont törés
2017-09-15 00:10:13
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop