A kéz daganatairól

Sokszor előfordul, hogy az emberek különböző csomókat vesznek észre, találnak a kezükön. Ezek gyakran aggodalmat válthatnak ki.

kéz, daganat, anyajegy, lipóma, fibroma, laphámrák | InforMed Hírek14   InforMed

A jóindulatú daganatok legtöbbször nagyobb problémát nem jelentenek, inkább csak kozmetikai okból kerülnek eltávolításra. Azonban ha nagysága jelentősebb méreteket ér el, a kéz használhatóságát csökkenti, zavarja.

A rosszindulatú daganatok nem nagyságukkal okozhatnak bajt, hanem azzal, hogy olyan szöveteket érinthetnek, melyekben komoly működési károsodást okozhatnak, illetve más területekre és szövetekbe áttétet adhatnak. A daganatok a kézen található szövetek bármelyikéből kiindulhatnak: bőrből, kötőszövetekből, ínhüvelyből, csontból, érből és idegből.

Bőrből kiinduló elváltozások

A bőrből kiinduló daganatok az esetek legnagyobb részében az öregedő bőr elváltozásai, azaz bőrfüggelékek. Ezek döntő többségükben jóindulatúak, inkább csak kozmetikai hibát okoznak.

Előfordulhat azonban, hogy elhelyezkedésénél fogva állandó irritációnak van kitéve, kisebesedik, ilyenkor célszerű eltávolítani. A gyakori festékes anyajegy legtöbbször nem szokott problémát okozni. Ezeket azonban nem szabad piszkálni, mert a mechanikai izgatás miatt is rosszindulatúvá válhatnak. Ezért akkor szokták javasolni az eltávolításukat, ha állandó mechanikai izgatásnak vannak kitéve (pl. ha az ujjon a gyűrű alatt helyezkedik el).

Ha a festékes anyajegy nem szabályos formájú vagy az addig szabályos forma deformálódik, kisebesedik, kezd megnagyobbodni, célszerű orvoshoz fordulni, mert ennek eltávolítása már feltétlenül szükséges.

A műtét után gondozásba kell venni a beteget, mely a bőrgyógyászati osztályon történik. A leggyakoribb rosszindulatú bőrelváltozás a kézen a bőrből kiinduló laphámrák. Ez a bőrből enyhén kiemelkedő szövetszaporulat, mely gyakran kisebesedik és az általános sebkezelésekre nem reagál, nem mutat gyógyhajlamot.

Legtöbbször bőrgyógyász találkozik ezzel az elváltozással, és ha kézen fordul elő, ő küldi kézsebészhez a beteget. Az esetek döntő részében a műtéti eltávolítással jó eredménnyel gyógyítható.

A bőr alatti szövetek daganatai

A bőr alatti kötőszövet leggyakoribb jóindulatú daganata a lipoma (zsírdaganat), az atheroma (faggyúmirigyzsák), a fibroma (kötőszöveti daganat). Ezek eltávolítása csak akkor szükséges, ha a kézen nagyságuknál fogva működési zavart okoznak.

| kéz, daganat, anyajegy, lipóma, fibróma, laphámrák
2017-09-27 23:40:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop