Hirdetés

Az csukló ínhüvelygyulladása a kisbabás szülők betegsége

A De Quervain tenosynovitis, vagy más néven a csukló hüvelykujj felöli oldalának ínhüvelygyulladása, ismétlődő csuklómozgások, a csukló túlterhelése miatt jön létre. Kezelés nélkül a fájdalom tovább terjedhet a kéz vagy az alkar irányába, vagy mindkét területre.

ínhüvelygyulladás, de Quervain |

InforMed Hírek12   InforMed | Hulló, D.


Ha a mindennapi tevékenységeket gátolja a fájdalom, forduljon orvoshoz!

Kialakulása

Normális esetben az izmok inai kis csatornákban (ínhüvelyekben) csúsznak az eredési és a tapadási pontjuk között. Ha minden nap ugyanazt a mozdulatot számos alkalommal elvégezzük, az ínhüvely belső felszínét irritáljuk, ez pedig a hártya megvastagodását okozza, amely gátolja az inak mozgását. De a csukló traumája is hegesedéssel jár, majd a heg gátolja az inak szabad csúszását. Az olyan krónikus ízületi gyulladás, mint pl. a rheumatoid arthritis szintén okozhat De Quervain ínhüvelygyulladást.

A betegség nőkben gyakrabban fordul el, főként a 30 és 50 év közötti életkorúakat érinti. Terhesség ideje alatt is felléphet, a tünetek a szülést követően, a szoptatás ideje alatt enyhülnek. A gyermek körüli teendők, a baba emelgetése, amelyet egy anya naponta több száz alkalommal elvégez, viszont újra kiválthatja a panaszokat.

Számos hobbi tevékenység, amely ismétlődő csuklómozgásokkal jár, okozhat De Quervain tenosynovitist.

A kezelése

A fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletták szedése mellett lehetőség van a gyulladt ínhüvelyek injekciós kezelésére. A kortikoszteroid injekció csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot, de a kezelést ki kell egészíteni néhány nem gyógyszeres megoldással is.

Kerülni kell a csukló használatát, érdemes tehermentesítés céljából rögzítő sínt felhelyezni.

A csukló jeges borogatása csökkenti a gyulladást.

Gyógytornász bevonásával megtanulható a csukló helyes használata, a csukló kímélő mozgatása, tornáztatása.

Súlyos esetben műtétre is szükség lehet. A műtét során az orvos felnyitja az ínhüvelyt, ezzel csökkenti a belső nyomást, felszabadítja a beszorult ínat, amely így szabadon mozoghat majd. A beavatkozás nem igényel kórházi benntartózkodást, ambulánsan is elvégezhető. A műtétet követően a végtag nyugalomba helyezése, majd gyógytorna kezelés szükséges.

Kapcsolódó rovatok:
Babanapló - hónapról hónapra


ínhüvelygyulladás, de Quervain

2014-01-28 18:32:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop