Hirdetés

Carpal tunnel szindróma: Az új kezelés tartós enyhülést kínálhat műtét nélkül

A kéztőalagút-szindróma (CTS) akkor fordul elő, amikor a középső ideg, amely a csuklón a hüvelykujj magasságáig halad, összenyomódik és begyullad, amikor áthalad a kéztőalagúton.

carpal tunnel szindróma, CTS, kéztőalagút szindróma |

InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép:  Medline Plus

A tünetek közé tartozik a fájdalom, bizsergés és zsibbadás a kézben, elsősorban a hüvelykujjban és az első két ujjban. Ezek gyakran éjszaka kezdődnek, de nappal az állapot súlyosbodásával egyre nagyobb problémákat okoznak.

A CTS a leggyakoribb neuropátia, amely az emberek legfeljebb 5%-át érinti. A szindróma 10-szer olyan gyakori a nőknél, mint a férfiaknál, és általában 40 és 60 éves kor között kezdődik.

Okok és jelenlegi kezelések

Gyakran nincs egyértelmű oka a CTS-nek, de előfordulhat

  • duzzanatot okozó csuklósérülés vagy sérülés, például ficam vagy törés
  • túlműködő agyalapi mirigy
  • alulműködő pajzsmirigy
  • rheumatoid arthritis
  • mechanikai problémák a csuklóízületben
  • vibrációs kéziszerszámok ismételt használata
  • folyadékretenció terhesség vagy menopauza alatt
  • ciszta vagy daganat kialakulása a csatornában.

Az enyhébb CTS-tünetek kezelhetők sínezéssel, pihentetéssel, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel (NSAID-okkal) vagy kortikoszteroid injekcióval. Ha azonban ezek a kezelések hatástalanok, műtétre lehet szükség a középső idegre nehezedő nyomás csökkentése érdekében.

Egy új tanulmány, amelyet egy indiai egyetem kutatói vezettek Delhiben, és amelyet az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves találkozóján mutattak be, megállapította, hogy a hidrodisszekció sóoldat vagy más oldat fecskendezése az ideg köré, hogy elválassza a környező szövettől – hosszú távú enyhülést jelenthet a CTS-től.

"Minden résztvevőnek bizonyított CTS-je volt. Olyan carpalis alagút szindrómában szenvedő betegeket vontunk be, akik nem reagáltak a konzervatív kezelésre, beleértve a gyógyszereket, síneket és életmódbeli változtatásokat. A tünetek átlagos időtartama több mint 1,5 év volt vizsgálati csoportunkban. A legtöbb betegnek műtétet javasoltak, de sokan nem voltak hajlandók erre” – mondta el Dr. Tandon.

A résztvevők életkora 25 és 62 év között volt, átlagéletkoruk 44 év. A nő-férfi arány 2:1 volt. A vizsgálatból kizárták azokat a betegeket, akiknek más betegsége valószínűleg hasonló tüneteket produkál, mint például a nyaki spondylosis és a perifériás neuropátia.

A vizsgálat kezdetén a kutatók véletlenszerűen három csoportra osztották a résztvevőket. A csoportok közül kettő ultrahangos hidrodisszekción esett át, a harmadik kortikoszteroid injekciót kapott.

A vizsgálat egyszeri vak volt, ami azt jelenti, hogy a résztvevők nem tudták, milyen kezelésben részesültek.

Gyors eljárás

A mindössze 10-15 percig tartó beavatkozás során az első csoportban normál sóoldattal végzett hidrodisszekciót, a második csoportban sóoldattal és kortikoszteroiddat, a harmadik csoport pedig irányított perineurális kortikoszteroid injekciót kapott. 

A beavatkozást járóbeteg-körülmények között végezték, érzéstelenítés és speciális felszerelés nélkül, és a résztvevők a kezelést után egy órán belül visszatérhettek dolgozni.

A kutatók az injekció beadása után 4, 12 és 24 héttel követték a résztvevőket.

Jelentős javulás 

4 hét elteltével mindhárom csoportban csökkent a fájdalom. A 12. és 24. héten azonban a hidrodisszekción nem átesett csoport a tünetek visszatéréséről számolt be.

A hatékonyság, vagy önmagában a kortikoszteroid injekció jó volt 4 hét után, a betegek körülbelül 85%-a szignifikáns javulást mutatott, de a hatás idővel alábbhagyott. Ezzel szemben mindkét csoportban, amely ultrahanggal vezérelt hidrodisszekciós kezelést kapott, a tünetek 24 hétig továbbra is javultak.

CTS-ben a középső ideg gyulladása megnöveli annak keresztmetszeti területét, ezért a kutatók ezt ultrahanggal mérték. Mindkét hidrodisszekciós csoportban szignifikánsan csökkent a mediánus ideg keresztmetszete. A sóoldatos csoportban 43%-kal, a kombinált kezeléssel 46%-kal csökkentette. Azoknál, akik hidrodisszekció nélkül kaptak kortikoszteroid injekciót, a középső ideg keresztmetszete mindössze 11%-kal csökkent.

„Korábban a kéztőalagút-szindróma esetében végzett ultrahang-vezérelt hidrodisszekcióról szóló tanulmányok kortikoszteroidokat alkalmaztak akár önmagában, akár az injekció részeként, ami megnehezítette annak megítélését, hogy a hidrodisszekció önmagában előnyös volt-e, vagy a szteroidok hatásnak köszönhető-e. ” – mutatott rá a tanulmány vezető szerzője.

Biztató eredmények

A kutatókat meglepte, hogy mennyire hatékony ez az egyszerű eljárás, mely könnyen elsajátítható és akár kisebb központokban is elvégezhető. Ezenkívül minimális a kényelmetlenség, nem szükséges befeküdni és a páciens egy órán belül visszatérhet a normál tevékenységhez, elhalaszthatja, ha nem is teljesen helyettesíti a műtétet.

A hidrodisszekció önmagában sóoldattal ugyanolyan hatékony volt, mint a kortikoszteroiddal végzett hidrodisszekció a középső ideg fájdalmának és gyulladásának csökkentésében, és lehetőség van az eljárás ismétlésére.

carpal tunnel szindróma, CTS, kéztőalagút szindróma

2022-12-06 19:31:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop