Hirdetés
Hirdetés

Csuklóízületi artroszkópia

Az artroszkópia ízületi tükrözést jelent, minimál invazív beavatkozás, melynek célja az ízület belsejének megtekintése és, ha lehetséges, a talált elváltozások ellátása speciális műszerekkel. Az utóbbi években a térdízület és a vállízület után a csuklótájon végzik a legtöbb artroszkópiát.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.
A beavatkozást több apró metszésből lehet elvégezni, és kevesebb lágyrészkárosodást okoz, mint a hagyományos beavatkozás, ezért a duzzanat és a fájdalom műtét után kisebb, mint feltárás után, gyakran a gyógyulás is gyorsabb.

A csukló összetett, bonyolult ízület, melyet sok csont és szalagrendszer alkot. A csukló artroszkópia során jól láthatók a csontok porcfelszíne és a csontokat összekötő szalagok.

Sérülések után fellépő fájdalom, kattanás és duzzanat jelzi, hogy a csuklóízület belsejében valamilyen gond van. Az artroszkópia alkalmas a kéztőcsonttörések helyretételének ellenőrzésére, a singcsont csuklóízületi végén lévő porcos-szalagos képlet megtekintésére, kisebb csuklótáji ganglionok eltávolítására és az artrózisos folyamatok kiterjedésének felmérésére is.

A beavatkozáshoz egy 2 mm átmérőjű vékony csövet használnak, melynek végében egy kis kamera van. A csövet a csuklóízület kézháti oldalán ejtett kb. 5 mm-es metszésből vezetik be. A kamera lencséje nagyítja és kivetíti a csukló kis képleteit a monitorra. Több apró metszést ejtenek a csukló teljes áttekintéséhez. Az ízületet folyadékkal feltölti és húzókészülékkel széthúzzák, melynek célja hogy jobban lássák a képleteket. Néha az artroszkópiát feltárással kombinálják.

A csuklóízületi artroszkópia után általában gipszsínt helyeznek fel, mely az ujjak teljes mozgását lehetővé teszi. A rögzítés ideje attól függ, hogy milyen beavatkozást végeztek. A műtét után a kezet felpolcolják a duzzanat és a fájdalom csökkentésére.

Kockázat, szövődmény

Mint minden műtétnek, az artroszkópiának is van kockázata: fertőzés, ideg- és ínsérülés (kevesebb, mint 1%). A csuklóízület merevsége miatt a műtét utáni gyógytornakezelés fontos. Az artroszkópia nem alkalmas minden csuklótáji elváltozás ellátására.


| kéz, csukló, artroszkópia
2021-09-28 11:42:00
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop