de Quervain féle ínhüvelygyulladás

A feszítőínak első rekeszében lévő ínak ínhüvelygyulladását de Quervain féle ínhüvelygyulladásnak is nevezik a svájci sebész, Fritz de Quervain után. A kórképet a hüvelykujj alatti területen futó ínak izgalma vagy gyulladása okozza.

de Quervain, ínhüvelygyulladás | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
A gyulladás következtében az ín körül megdagad az ínhüvely és a hüvelykujj és a csukló mozgásai fájdalmassá válnak bizonyos mozdulatokra, például a kéz ökölbeszorítása, tárgyak megragadása vagy megtartása (gyakran egy csecsemő megfogása) esetén.

A de Quervain féle ínhüvelygyulladás oka a hüvelykujj tövénél futó inak irritációja, melyet gyakran egy új, ismétlődő tevékenység okoz. A fiatal anyák különösen hajlamosak erre a kórképre, az újszülött gondozása gyakran kényelmetlen kézhelyzeteket tesz szükségessé, és a terhességgel, majd a szoptatással járó hormonális változások is hozzájárulnak a panaszok fellépéséhez. Csuklótáji törés ugyancsak hajlamosít rá, az inak fokozott feszülése miatt.

Tünetek

A csukló hüvelykujj felőli oldalán jelentkező fájdalom a fő tünet. A fájdalom jelentkezhet fokozatosan vagy hirtelen is, a fájdalom helye a kézháti oldalon, az első csuklórekesz felett van. A fájdalom kisugározhat a hüvelykujjba és felfelé az alkarba. A kéz és a hüvelykujj mozgatása fájdalmat okoz, főleg erős szorításnál vagy csavaró mozdulat. A hüvelykujj alapjánál lévő duzzanat folyadékot tartalmazó ciszta is lehet. A hüvelykujj mozgatása időnként elakadást vagy kattanást is okozhat. Az ínhüvely felett futó bőrideg irritációja a hüvelykujj és a mutatóujj háti oldalán zsibbadást és érzéketlenséget okozhat.

A csuklótájék nyomásérzékenysége közvetlenül az inak felett a leggyakoribb. A fájdalom egy műfogással kiváltható: a beteg hüvelykujját beszorítja az öklébe és a vizsgáló a csuklót a kisujj felé hajlítja. Ez a mozdulat de Quervain féle ínhüvelygyulladás esetén elég fájdalmas.

Kezelés

A kezelés célja a duzzanat által okozott fájdalom megszüntetése. Pihentető sín, szájon át szedhető gyulladáscsökkentők, helyileg adott szteroid injekció segíthet. Ezzel a kezeléssel csökken a duzzanat, és megszűnhetnek a panaszok. Néha a kiváltó tevékenység abbahagyásával a tünetek is megszűnnek.

Súlyos, nem javuló panaszok esetén műtét ajánlott. A műtétnél megnyitják a rekeszt, így több helyet adnak a gyulladt ínaknak. A kéz fájdalom nélkül használható a műtét után.

| de Quervain, ínhüvelygyulladás
2008-10-21 11:04:52
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop