Hirdetés

Endoszkópos kéztőalagút felszabadítás

A kéztőalagút felszabadításának leggyakoribb műtéti módja a feltárásos technika (ld. ott). A műtét lényege a kéztő csatorna felett haladó erős szalag átmetszése, a leszorított n. medianus felszabadítására. Néhányan a műtétet endoszkóp segítségével végzik.

kéztőalagút, carpal tunnel, endoszkóp, alagút szindróma |

InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A módszer ajánlói szerint a betegek gyorsabban gyógyulnak, hamarabb használják a kezüket és a tenyéri metszés hegével kevesebb problémájuk van. Ezt a véleményt nem mindenki osztja. A módszer hátránya, hogy technikailag nehezebb, gyakoribb a szövődmény (nem teljes szalagátmetszés, idegsérülés).

A műtét egynapos sebészeti eljárásként végezhető, a kivizsgált, előkészített beteg reggel fekszik be a kórházba és délután távozhat a műtét után. A műtét előtti napon éjféltől, enni és inni nem szabad.

A műtét

A műtétet általában regionális érzéstelenítésben végzik, a karfonat hónalji, vagy a n. medianus csuklótáji érzéstelenítésében

A műtéti terület lemosása és izolálása után az operatőr a csuklóbarázdában kis metszést ejt, ahonnan betolja az endoszkópot a kéztőalagútba. Van, aki a tenyéren is ejt egy második metszést.

Ezután egy olyan fém vagy műanyag csövet helyeznek be az ideg mellé, melynek oldalán nyílás van. Az endoszkópot betolják a csőbe, megtekintik a szalag alsó felszínét és meggyőződnek arról, hogy az idegek és erek nincsenek útban.

A csőbe ezután egy visszafelé vágó, horgas végű kést helyeznek be. Ahogy húzzák ki az eszközt, átmetszik a szalagot, de a bőrt nem. A bőrön ejtett nyílást néhány öltéssel egyesítik, az átmetszett szalag nyitva marad.

Szövődmények

Szövődmények lehetnek az érzéstelenítéssel, illetve általános műtéti szövődmények.

Néhány speciális, erre a műtétre jellemző szövődmény:

• változatlan tünetek

• nem teljes szalagátmetszés

• a kéz gyengesége

Fájdalmas lehet a metszés helye, lehet zsibbadás, villanyozás érzés műtét után, főleg. Ha műtét előtt súlyos volt az ideg leszorítása. Ha már a hüvelykujjpárna is sorvadt volt, az érzés és a teljes szorítóerő műtét után nem tér vissza.

A tünetek néha fennmaradnak, vagy kiújulhatnak, főleg vibrációs eszközökkel dolgozóknál. Néhány esetben, ha a szalag átvágása nem teljes, második műtétként feltárást kell végezni.

A kéz gyengesége a fájdalom és a duzzanat következménye a műtét utáni első hetekben. A legtöbb beteg normális szorítóereje 4-6 héttel a műtét után visszatér, a súlyos hüvelyujjpárna sorvadással járó esetek kivételével, de ezek is javulnak.

Műtét után

A műtét után a sebet bekötik, és néhány napra sínt helyeznek fel.

Rehabilitáció

A beteget a műtét utáni 10-12 napra visszarendelik, a varratokat eltávolítják.

Az ujjak mozgatását már a műtét utáni napon el kell kezdeni, nem szabad nehéz tárgyakat emelni műtét után hat hétig az operált kézzel.

A gyógytornász a beteggel aktív tornagyakorlatokat, jegelést, nyújtási gyakorlatokat végez, a varratszedés után el lehet kezdeni szorító gyakorlatokat végezni, majd az erősítő és ügyességi gyakorlatokat és megtanítják a beteget arra, hogyan kerülje a jövőben azokat a mozdulatokat, melyek a tünetek kiújulását okozhatják.

kéztőalagút, carpal tunnel, endoszkóp, alagút szindróma

2021-09-28 11:14:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop