Feszítőín sérülések

A feszítőinak közvetlenül a bőr alatt fekszenek a csontokon. Elhelyezkedésük miatt egy kisebb metszéstől is sérülhetnek. Az ujj beakadása miatt ezek a vékony inak kitéphetik csontos tapadásukat, és a beteg képtelen kinyújtani az ujját. Kezelés szükséges az ín mozgásainak helyreállításához.

feszítőín sérülések, kalapácsujj, gomblyuk deformitás | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
A feszítőinak a kézháton és az ujjak kézháti felszínén helyezkednek el, lehetővé teszik a hosszú ujjak és a hüvelykujj nyújtását. Az ínak az alkar izmairól erednek. Az ujjakon a feszítőinak ellapulnak és elvékonyodnak, és a kéz saját izmainak kisebb inaival egyesülnek. Ezek a kis izmok végzik a finom ujjmozgásokat és a mozgások összehangolását.

Kezelés

A metszett ínsérüléseket összevarrják, a fedett ínszakadások kezelése általában sínezéssel történik. A sínek a gyógyuló ínvégek széthúzódását megakadályozzák, állandóan hordani kell, amíg az ín meggyógyul. Az orvos felhelyezi a sínt a megfelelő helyre és megmondja, meddig kell hordani. Néha belső sínezésként inkább vékony tűződróttal áttűzik az ízületet.

Gyakrabban előforduló feszítőín sérülések

Kalapácsujj: a végperc lecsüng, ha a feszítőín leszakad a csontról. Néha egy csontdarabot is kiszakít, de a végeredmény ugyanaz: az ujj végpercét nem lehet kinyújtani. Ha nyílt sérülésről van szó, varratot végeznek, ha a sérülés fedett, sínt helyeznek fel, vagy áttűzik az ízületet. Ha csontdarab is kiszakad, helyére visszaillesztik és tűzéssel rögzítik. A sínt állandóan viselni kell, mérete és a rögzítés ideje attól függ, hol van a sérülés és milyen jellegű.

Az ín gyógyulása 4-8 hétig tarthat, néhány betegnél tovább is. A sín túl korai levétele azt eredményezi, hogy az ujjbegy újra lecsüng és az ín nem gyógyul meg.

Gomblyuk deformitás: a középperc ízület hajlított, a végperc nyújtott helyzetbe kerül, ha az ín elszakad, vagy átmetszik.

A kezelés lényege a középperc ízület sínezése nyújtott helyzetben addig, míg a sérült ín meggyógyul. Nyílt sérülésnél ínvarrat szükséges. Ha a sérülést nem kezelik, vagy a sínt túl korán veszik le, illetve nem viselik megfelelően, az ujj igen gyorsan még jobban meggörbül, és ebben a helyzetben elmerevedik. Követni kell az orvosi utasításokat és a sínt legalább 4-8 hétig hordani kell.

Roncsolt, metszett kézháti sebek: a feszítőínak sérülését okozhatják a kézközépcsont ízületei felett, ahol az ujjak a kézhez csatlakoznak. Ezeket a sérüléseket rendszerint ínvarrattal kezelik. Az ínsérülés ellátása után általában olyan gipszsínt helyeznek fel, amely rögzíti a csuklót és a sérült ujjat. Lehet ún. dinamikus sínt is felhelyezni, mely hurkokkal van ellátva, ez megenged némi ujjmozgást, lehetővé teszi a korai mozgatást és védi a gyógyuló ínt.

Mi várható feszítőínsérülés után?

A feszítőín sérülése miatt az ín letapadhat a környező csonthoz és hegszövethez. Számos tényező befolyásolja a sérülés súlyosságát, mint például törés, fertőzés, egyéni eltérések. A hegesedés megakadályozhatja az ujjak teljes nyújtását és hajlítását még a legjobb kezelés mellett is. A mozgás javítása gyógytornakezeléssel lehetséges. Súlyos mozgáskorlátozottság esetén az ín felszabadítása a hegszövetből javíthat az állapoton.

| feszítőín sérülések, kalapácsujj, gomblyuk deformitás
2008-10-21 11:07:01
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop