Ganglion ciszták

A ganglion ciszták a kézen és a csuklón található igen gyakori csomók, melyek az ízületekkel és inakkal összefüggésben fordulnak elő. A leggyakoribb előfordulási helyük a csukló háti oldala, a csukló tenyéri oldala, az ujjak töve a tenyéren és az ujjak végpercén a kézháti oldalon. A ganglion cisztát tiszta folyadék vagy zselé tölti ki.

Ganglion, ciszta | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
A ciszták kialakulásának oka nem ismert, de az ízület vagy inak irritációja vagy mechanikus változások esetén képződhetnek. A tömlő mérete változhat, akár el is tűnhet, lehet fájdalmas, de fájdalmatlan is. A tömlők jóindulatúak, nem rákosak és más területekre nem terjednek át.

Diagnózis

A diagnózis rendszerint a csomó elhelyezkedése és külleme alapján történik. Az ujjak tövénél, a tenyéri oldalon lévő ganglion jellemzően egy tömött tapintatú, borsó nagyságú csomó, amely nyomásérzékeny és fogáskor fájdalmas. A csomók átvilágíthatók, ez segíthet a diagnózis felállításában. Röntgenvizsgálat során a szomszédos ízületi elváltozások kideríthetők, a végpercen lévő ganglionok mögött gyakran atrózisos csontcsőr húzódik meg.

Kezelés

A kezelés lehet konzervatív,főleg ha nem fájdalmasak. Ha a ganglion fájdalmassá válik, akadályozza a tevékenységet vagy kozmetikailag elfogadhatatlan, vannak más kezelési lehetőségek is. Sínek használatával, nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel a mozgáskor érzett fájdalom csökkenthető. A gangliont tűvel le lehet szívni, ezáltal csökkenthető a feszülés. A leszívást járóbetegként el lehet végezni.

Ha a nem műtéti lehetőségek nem segítenek, vagy a ganglion kiújul, műtét végezhető. A műtét során eltávolítják a cisztát, az ízületi tok vagy az ínhüvely egy részével együtt. A csuklótáji ganglionok esetében a hagyományos feltárással végzett, illetve az artroszkópos technika jó eredményt ad. A műtéti kezelés általában sikeres, bár a ciszták kiújulhatnak.

| ganglion, ciszta
2008-10-21 11:35:42
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop